Categories: Trasee de neuitat

Un tur prin Champagne – printre podgoriile celui mai cunoscut vin spumant

O călătorie spumoasă prin viile din Champagne vă oferă un motiv de sărbătoare la fiecare colț de drum.

Iulius Caesar și-a antrenat legiunile în provincia Champagne, iar, mai târziu, tot aici, romanii l-au înfrânt pe Atilla Hunul. Astăzi, regiunea este împânzită de podgorii bine îngrijite, în care cresc strugurii aurii Chardonnay și boabele negre ale Pinot Noir și Pinot Meunier, folosite la producerea de vinuri spumoase pentru care a devenit faimoasă provincia Champagne.

În solul calcaros dintre Reims, capitala provinciei, și Épernay, romanii au săpat tunele kilometrice, ideale pentru depozitarea șampaniilor rafinate. Cei mai mulți producători renumiți de șampanie își au sediul în Reims și Épernay, majoritatea oferind tururi vizitatorilor și degustătorilor. După ce veți gusta vinurile de aici, îndreptați-vă înspre sud, spre Côte des Blans, între Épernay și Sezanne, unde locuiesc nenumărați mici producători de vinuri. Unii dintre ei produc șampanii blanc de blanc, folosind numai struguri Chardonnay.

Aceștia și Pinot sunt soiuri folosite pentru producerea vinurilor din jurul orașului Vertus; de la Troyes, puteți ajunge la viile Aube, de lângă Bar-sur-Seine și la Bar-sur-Aube, un alt bastion al micilor producători de vinuri. Perioadă optimă este în mai și iunie.

Parisul nu este foarte departe de Reims sau Épernay, indiferent dacă parcurgeți drumul cu trenul sau cu mașina, așa că un sfârșit de săptămână ar trebui să fie suficient pentru vizitarea regiunii. Dar rezervați-vă o săptămână pentru a explora întreaga provincie, inclusiv satele medievale și micile crame.

De știut

Puteți vizita zona pe cont propriu cu mașina sau puteți merge într-o excursie organizată. De obicei, degustare vinurilor, dégustation, este inclusă în prețul turului cramei la cele mai multe mari case producătoare de vinuri. Faceți o rezervare telefonică.

Mailly-Campagne organizează un festival sătesc în fiecare mai. Cooperativa viticolă regională de aici este un bun loc de popas.

Nu ratați

La Épernay, vizitați Castellane, unde puteți vedea cum se produce șampania și participați la o degustare. Vă puteți urca în turnul înalt de 66 m să admirați panorama asupra orașului și a văii Marnei.

Opriți-vă în orașul Cuis, la sud de Épernay, pentru o priveliște minunată asupra câmpiilor acoperite de podgorii ale provinciei Champagne.

Rezervați din timp o vizită la vinăria de familie Launois Père & Fils, de la Le-Mesnil-sur-Oger, de pe Côte des Blancs. Turul include vizitarea unui mic muzeu, care adăpostește o colecție de unelte folosite la producerea vinurilor și o degustare.

Plimbați-vă prin centrul medieval foarte bine păstrat al orașului Troyes. Aici puteți admira și minunate clădiri construite în stil renascentist.

Maria Stefan

Recent Posts

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 ore ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

8 ore ago

Supraturismul aduce taxe noi: „Se caută locurile instagramabile”

Sezonul vacanțelor vine cu noi taxe pe care turiștii trebuie să le plătească, pe lângă…

8 ore ago

Catacombe antice, comori istorice și locuri secrete din Turcia

Turcia este bogată în minuni antice. Aflată între Europa și Asia, această țară a fost în centrul a…

10 ore ago

Noaptea Muzeelor 2024. Anul acesta va avea loc ediția cu numărul 20

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc în data de 18 mai. Manifestarea de anul acesta…

20 de ore ago

Marele Hotel Ambasador din Bucureşti, construit în interbelic, a fost vândut

Unul dintre hotelurile emblematice ale Capitalei, cu o suprafaţă totală de 12.600 metri pătraţi, construit…

23 de ore ago