Ce înseamnă Bavaria pentru un călător? Vârfuri ascuțite, castele, biserici și palalte spendide, unde s-au născut basmele, muzica și arta germană.

Traseul pe care vi-l propunem începe pe malurile râului Main și din viile bogate ale Franconiei, trecând prin orașe cu rezonanțe istorice și pătrunzând apoi în Alpii Bavarezi. Traversează una dintre regiunile tradiționale ale Germaniei, unde se organizează nenumărate festivaluri locale prline de culoare, de la care costumele tradiționale, muzica și berea nu pot lipsi.

Drumul este preserat cu adevărate capodopere de arhitectură începând cu orașul Wurzburg, din nord, faimos pentru bisericile sale renascentiste și conacele construite în stil roccoco. La Augsburg își avea reședința familia Fugger, banchieri aristocrați care au introdus renașterea italiană în spațiul german.

Coborând spre sud, ajungeți în Friedberg și Landberg, bijuteriile văii Lech, marginite de dealuri molcome. Destinația finală este impresionatul oraș alpin Fussen, construit într-o care adăpostește mai mult de 60 de castele și palate. Cel mai frumos este Neuschwanstein, o comoară a secolului al XIX, ridicat de regele nebun Ludovic al II lea al Bavariei.

Aracțiile traseului sau ce e bine să nu ratați

Residenz este palatul principilor-episcopi din Wurzburg și una dintre cele mai frumoase clădiri de secol al XVIII din Europa. În interior pot fi admirate superbele fresce ale lui Tiepolo.

Merită să faceți un ocol și să mergeți la Munchen pentru Oktoberfest, un festival al berii, mâncărurilor tradiționale și al fanfarei tradiționale bavareze, care ține 16 zile până în ultima duminică din Octombrie.

Prin palatul de la Neuschwanstein, regele Ludovic și-a dorit să recreeze stilul autentic al vechilor castele ale cavalerilor germani – după cum îi mărturisea lui Wagner. Dar a avut grijă ca palatul să beneficieze de toate îmbunătățirile moderne, inclusiv încălzire centrală.

Nu există cea mai bună perioadă în care să vizitezi aceste locuri pentru că fiecare anotimp oferă un aer aparte: primăvara și vara, peisajul este de un verde luxuriant, toamna toată regiunea capătă un colorit pal, iarna zăpada oferă un aer de poveste.

Traseul este destul de lung – aproximativ 350 de km, de aceea e bine să vă rezervați câteva zile. Puteți parcurge distanța fie cu mașina, fie cu autobuze, fie puteți încerca să îl parcurgeți pe bicicletă – Asociația Traseul Romantic are o rută special pentru bicicliști.

Maria Stefan

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

3 zile ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

7 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago