Categories: de pe glob

Un tablou neterminat, considerat pierdut, al lui Gustav Klimt a fost vândut la licitație

Un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, considerat pierdut în ultimii 100 de ani, s-a vândut, miercuri, la o licitație la Viena, Austria, contra sumei de 30 de milioane de euro, relatează BBC.

Lucrarea neterminată „Portretul Domnișoarei Lieser” a fost comandată de o familie de industriași evrei în 1917, cu un an înainte de moartea pictorului.

În prezent, există multe întrebări fără răspuns despre pictură și dezbateri aprinse despre cine este femeia din portret, precum și despre ce s-a întâmplat cu pictura în perioada nazistă.

Se crede că pictura o înfățișează pe una dintre fiicele lui Adolf sau Justus Lieser, frați care proveneau dintr-o familie bogată de industriași evrei. Istoricii de artă Thomas Natter și Alfred Weidinger spun că pictura o reprezintă pe Margarethe Constance Lieser, fiica lui Adolf Lieser.

Dar casa de licitații Kinsky din Viena, care a scos la licitație opera de artă, sugerează că pictura ar putea-o reprezenta pe una dintre cele două fiice ale lui Justus Lieser și ale soției sale Henriette.

Pictura a avut o soartă „neclară” după 1925 Henriette, care era cunoscută sub numele de Lilly, a fost o mecena a artei moderne. A fost deportată de naziști și a murit în lagărul de concentrare de la Auschwitz în timpul Holocaustului. Fiicele ei, Helene și Annie, au supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial. Casa de licitații a precizat într-un comunicat că soarta exactă a picturii după anul 1925 este „neclară”.

„Ceea ce se știe este că a fost dobândită de un predecesor legal al expeditorului în anii 60 și a trecut la actualul proprietar prin trei moșteniri succesive”, se arată în comunicat casei de licitații, care nu a făcut publică identitatea actualilor proprietari austrieci.

Pictura a fost vândută în numele acestor proprietari și al succesorilor legali ai lui Adolf și Henriette Lieser, pe baza Principiilor de la Washington – un acord internațional de returnare a artei furate de naziști descendenților oamenilor de la care au fost luate cu forța operele.

Ernst Ploil de la im Kinsky a declarat pentru BBC că există „un acord, conform principiilor de la Washington, cu întreaga familie”, în timp ce în catalogul im Kinsky a fost descris acest acord drept „o soluție corectă și justă”.

Cu toate acestea, Erika Jakubovits, directorul executiv al Președinției Comunității Evreiești din Austria, a spus că există încă „multe întrebări fără răspuns” și a cerut ca acest caz să fie cercetat de „o parte independentă”. „Restituirea artei este o problemă foarte sensibilă, toate cercetările trebuie efectuate cu acuratețe și în detaliu, iar rezultatul trebuie să fie inteligibil și transparent.

Trebuie să se asigure că există și o procedură de ultimă generație pentru viitoarele retrocedări private”, a spus Erika Jakubovits.

Operele artistului austriac Gustav Klimt s-au vândut pe sume uriașe la licitații în trecut. Piesa „Lady with a Fan” s-a vândut pentru 85,3 milioane de lire sterline la Sotheby’s în iunie 2023, făcând-o cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitație în Europa.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago