Oficialii ONU au inclus ruinele preistorice de lângă orașul Ierihon, aflat pe malul vestic al Râului Iordan, în patrimoniul mondial UNESCO. Oficial, sit-ul a primit eticheta „patrimoniul mondial în Palestina”, ceea ce a atras furia Israelului.Ierihonul este considerat cea mai veche așezare umană încă locuită din lume. FOTO Shutterstock

Ierihonul este considerat cea mai veche așezare umană încă locuită din lume.

Decizia, luată la Riad, în Arabia Saudită, recunoaște situl arheologic Tell es-Sultan de lângă Ierihon, care datează din mileniul al IX-lea î.Hr. sub îndrumarea UNESCO.

Comitetul Patrimoniului Mondial al ONU, în timpul reuniunii sale de la Riad (Arabia Saudită), sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), a votat pentru recunoașterea ruinelor preistorice de lângă vechiul oraș Ierihon din Cisiordania ca sit al Patrimoniului Mondial din Palestina.  Măsura a cauzat deja tensiuni cu Israelul, care dispută acest teritoriu cu Autoritatea Palestiniană, scrie Frace24.com.

Ierihon, renumit ca fiind unul dintre cele mai vechi orașe locuite fără întrerupere la nivel mondial, se află în Cisiordania, pe care Israelul o câștigat-o în urma „războiului de șase zile” din 1967, alături de Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est.

Totuși, această regiune este guvernată de Autoritatea Palestiniană, recunoscută la nivel internațional ca autoritate legitimă de conducere a statului palestinian. La nivel mondial, 96 de țări recunosc Palestina ca stat. ONU, la rândul său, a adoptat în 2012 o rezoluție prin care recunoaște acest statut. 

Lista recentă recunoscută de ONU ca patrimoniu mondial UNESCO se referă în mod specific la situl arheologic Tell es-Sultan, situat în afara orașului antic. Acest sit se mândrește cu ruine preistorice care datează din mileniul al IX-lea î.Hr.

Relațiile Israelului cu UNESCO

Relația Israelului cu UNESCO a fost plină de tensiuni. Națiunea s-a retras din UNESCO în 2019, acuzând organizația de părtinire și de subminarea legăturilor sale cu Țara Sfântă. Această relație tensionată a fost exacerbată și mai mult atunci când UNESCO a acceptat Palestina ca stat membru în 2011. În ciuda acestor dezacorduri, Israelul rămâne afiliat la Convenția Patrimoniului Mondial și chiar a trimis o delegație la reuniunea de la Riyadh.

Din punct de vedere istoric, Israelul a cucerit Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est în timpul războiului din 1967 din Orientul Mijlociu. Palestinienii consideră că aceste teritorii fac parte integrantă din statul Israel.

Pentru Israel, Cisiordania simbolizează epicentrul biblic și cultural al moștenirii evreiești. 

Ierihon, în organizarea sa modernă, este acum o atracție turistică semnificativă în zonăe. Atracția sa nu constă doar în semnificația sa istorică, ci și în apropierea de Marea Moartă. În 2021, Autoritatea Palestiniană a prezentat ample lucrări de renovare a unui vast mozaic dintr-un palat din Ierihon din secolul al VIII-lea.

Tell es-Sultan, o movilă unică de formă ovală, adăpostește rămășițele uneia dintre cele mai vechi așezări umane cunoscute și un important oraș din epoca bronzului datând din anul 2600 î.Hr. Acest sit se află la aproximativ 2 kilometri de orașul inaugural Ierihon, care deține ruine esențiale pentru istoria evreilor, inclusiv o sinagogă din secolul I î.Hr.

UNESCO, referindu-se la acest sit ca fiind Jericho antic/Tell es-Sultan, a subliniat distincția dintre cele două. Ernesto Ottone, directorul general adjunct al UNESCO, a precizat în timpul reuniunii că accentul este pus exclusiv pe situl arheologic preistoric Tell es-Sultan.

Patrimoniul istoric rămâne o problemă controversată în conflictul israeliano-palestinian. Ambele părți mizează pe arheologie și conservare pentru a-și sublinia legăturile unice cu Țara Sfântă.

Autoritatea Palestiniană, recunoscută de Organizația Națiunilor Unite ca stat observator nemembru în urmă cu un deceniu, a sărbătorit desemnarea sitului Tell es-Sultan. Președintele Mahmoud Abbas a lăudat decizia, subliniind că aceasta este o mărturie a autenticității și istoriei poporului palestinian. El s-a angajat, de asemenea, să protejeze acest sit de neegalat în beneficiul umanității.

Până în prezent, Israelul nu a emis nicio declarație oficială cu privire la această decizie. O parte din presa israeliană a criticat însă decizia. „Rușinos: UNESCO clasifică Ierihonul drept patrimoniu palestinian”, scrie portalul Israelnationalnews.com.

Ministerul Afacerilor Externe al Israelului a transmis că „decizia este un alt semn al utilizării cinice a UNESCO de către palestinieni și al politizării organizației. Israelul va colabora cu numeroșii săi aliați din cadrul organizației pentru a schimba deciziile distorsionate care au fost luate”, potrivit aceleiași surse.

UNESCO, cu sediul la Paris, a inițiat Lista Patrimoniului Mondial în 1978. Această listă cuprinde peste 1.000 de situri diverse, de la Acropole din Atena la Marele Zid Chinezesc, fiecare dintre acestea fiind nominalizat de țările respective.