Un secret al Vaticanului: Passetto di Borgo

Zidul sau fortificaţia Passetto di Borgo, care se întinde pe aproximativ 700 de metri, între Vatican şi castelul Sant’Angelo, nu are nimic ieşit din comun. Sub zidurile din piatră există, însă, un pasaj pe care mai mulţi papi l-au folosit pentru a fugi de urgenţă din oraşul sfânt.

Construcţia zidului exterior al Passetto di Borgi s-a realizat în anul 850. Însă pasajul secret a fost construit în 1277 (pe planurile vechi de şapte secole ale regelui ostrogot Totila), și a fost un tunel secret ce lega Vaticanul de Castelul Sant’Angelo din Roma. Papa Nicolae al III-lea a fost cel care a supravegheat lucrările ce au transformat pasajul în ceea ce este el azi. Numele vine de la cartierul Borgo, traversat de zid. Coridorul secret s-a dovedit a fi o cale eficientă de evadare, în caz de asediu al Vaticanului, pentru unii papi care au urmat (Papa Alexandru al VI-lea, Papa Clement al VII-lea și Papa Pius al VII-lea)

De exemplu Papa Alexander al VI-lea a folosit pasajul pentru a fugi din calea francezilor ce au invadat Vaticanul în 1494. Cu doar doi ani mai devreme Papa Alexander al VI-lea finalizase construcţia zidului exterior.

În 1527, Papa Clement al VII-lea și-a găsit scăparea tot prin pasajul secret, fugind de trupele împăratului Charles al V-lea. Papa Clement al VII-lea a fost un membru al familiei de´Medici și papă al Romei din 18 noiembrie 1523 până la moartea lui în 1534.

Lucrurile au stat în felul următor: din 1521 Regele Spaniei care ocupa și tronul imperial al Imperiului Romano-German, Carol Quintul, s-a aflat în război cu regele francez Francisc I. Ținta conflictului era nordul Italiei. Pa a încercat inițial să rămână neutru, totuși cu timpul s-a apropiat de tabăra nemților.

În 1526 însă, după arestarea regelui francez Francisc, a întrerupt alianța cu Carol Quintul, aderând Ligii de la Cognac. Ca urmare, în anul 1527 trupele imperiale și spaniole au cucerit și prădat Roma. Clement al VII-lea, la rândul lui, s-a refugiat atunci prin “Pasajul Borgo” în Castelul Sant’Angelo care a fost asediat de adversarii lui un timp îndelungat. Soldaţii lui Carol Quintul au sfârşit prin a ucide mare parte din Garda Elveţiană chiar pe treptele Bisericii Sfântul Petru.

Fiind amenințat și cu asasinarea Catarinei de´Medici, Papa Clement al VII-lea s-a predat până la urmă. După arestarea sa, toată familia de Medici a fost izgonită din Florența.

În data de 29 iunie 1529 Clement al VII-lea a încheiat cu împăratul Carol Quintul Pacea de la Barcelona. Așa cum familia de´Medici a primit înapoi Florența, așa și papa a ajuns din nou stăpânul Statului Bisericesc. Pe 24 februarie 1530 papa Clement al VII-lea l-a și încoronat pe Carol Quintul la Bologna.

Ca urmare a dramelor numeroase din secolul al XVI-lea, pasajul papal a rămas destul de neîngrijit,  dar totuși disponibil papilor în caz de criză.

Ultimul care s-a folosit de el a fost Papa Pius al VII-lea, care s-a refugiat cu succes în anul 1808 prin coridorul secret al “Pasajului Borgo” dintre Vatican și fortificația învecinată Castelul Sant’Angelo, pentru a scăpa cu viață la asediul Vaticanului de către trupele lui Napoleon Bonaparte.

În anul 2000, în onoarea Jubileului Bisericii Catolice, Pasetto di Borgo a fost renovat. În ultimii ani, pasajul de urgenţă al papilor a fost deschis vizitatorilor, timp de o perioadă limitată, în fiecare vară.

Maria Stefan

View Comments

  • Ce se doreste insailarea asta de fraze? N-am inteles nimic.
    Papa Alexander? Era australian, sau neo-zeelandez?
    Urgenta papala??!! Timp de o perioada??!!Traduce google gresit sau e doar cearta cu limba romana?
    O mare ravaseala.

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago