Un pumnal din cupru vechi de peste 4.000 de ani a fost descoperit într-o pădure din Polonia

În noiembrie, în timp ce cerceta o pădure poloneză, un căutător de artefacte a făcut o descoperire rară: un pumnal de cupru vechi de 4.000 de ani, care ar fi putut aparține unui războinic de elită, scrie Smithsonian Magazine.

Piotr Gorlach, care este afiliat la Asociația istorică și de explorare Jarosław, căuta artefacte militare în apropiere de satul Korzenica din sud-estul țării. Tocmai când își încheia ziua, detectorul său de metale a semnalat că a găsit ceva.

„Când săpam prin solul pădurii, am văzut un obiect metalic plat acoperit cu o patină verde”, spune Gorlach într-o declarație tradusă de Muzeul Casa Orsetti, care deține acum artefactul. „Mi-am dat seama rapid că aveam de-a face cu ceva mult mai vechi decât obiectele militare din Primul și al Doilea Război Mondial pe care le căutam”.

Potrivit muzeului, obiectul dezgropat de Gorlach este cel mai vechi pumnal de metal descoperit vreodată în sud-estul Poloniei.

„Singurul pumnal similar din Polonia a fost descoperit în [anii 1960], așa că noua descoperire este o mare surpriză”, a declarat Marcin Burghardt, arheolog la muzeu, pentru Owen Jarus de la Live Science.

Comparând pumnalul cu arme similare din Europa Centrală și din stepa forestieră ucraineană care au fost deja datate, cercetătorii au estimat că a fost fabricat în a doua jumătate a mileniului al treilea î.Hr.

Această epocă a fost o „perioadă de schimbări enorme” în ceea ce privește producția de unelte în Polonia, după cum afirmă Burghardt în declarație. „În locul uneltelor din silex folosite în mod obișnuit în Epoca Pietrei, apar din ce în ce mai multe produse din metal, anunțând trecerea la următoarea perioadă: Epoca Bronzului”.

Pumnalul recent descoperit, care pare să fie anterior dezvoltării metalurgiei bronzului, este fabricat din cupru. În mileniul al treilea î.e.n., artefactele din cupru erau „extrem de rare”, spune Elżbieta Sieradzka-Burghardt, de asemenea arheolog la muzeu, în declarație.

Articolele din metal din această epocă erau adesea importate din Ucraina și Ungaria de astăzi – ceea ce înseamnă că doar cei bogați și le puteau permite, potrivit lui Aspen Pflughoeft de la McClatchy. Lama de 10 cm lungime a fost probabil deținută de un războinic de elită care a folosit-o mai degrabă ca accesoriu decât ca armă.

„Cred că pumnalele de cupru erau, în primul rând, simboluri ale unui statut social ridicat”, a declarat Burghardt pentru Live Science. „Sunt destul de moi, așa că nu ar fi fost [foarte] utile în luptă”.

Artefactul va fi expus în cadrul unei noi expoziții permanente la muzeu în această vară. Între timp, cercetătorii intenționează să efectueze o analiză metalurgică pentru a afla mai multe despre cum a fost fabricat și de unde provine. După cum spune Sieradzka-Burghardt, „Nu există nicio îndoială că pumnalul nu este un produs local”.

Ciprian Plaiasu

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago