Orașul Atafona din Brazilia, situat pe litoral, la nord-est de Rio de Janeiro, este înghiţit treptat de oceanul care înaintează pe uscat cu aproximativ 6 metri pe an. Până acum, mai mult de 500 de gospodării au ajuns sub apă.

În zona de risc, lângă litoral, au rămas în picioare doar 180 de case, în care locuiesc 302 locuitori. Joao Waked Peixoto, un localnic a cărui casă va fi în curând înghiţită de apă, spune pentru AFP că „marea a avansat cu trei-patru metri în două săptămâni, urmează să cadă casa noastră. Zidul ar putea să se prăbuşească săptămâna viitoare”. Acesta s-a mutat în timpul pandemiei în locuinţa sa secundară, construită de bunicul său în Atafona.

Aproximativ 4% din regiunile costiere ale lumii asistă la înaintarea mării pe uscat, cu peste cinci metri pe an. Atafona se numără printre acestea, scrie Digi24.

Estimările speciliştilor arată că situaţia se va înrăutăţi pe termen lung odată cu „creşterenea nivelului apei” ca urmare a încălzirii globale. Atafona suferă de o altă “problemă cronică” de zeci de ani.

„Din cauza intervenţiei umane, volumul de apă din fluviul Paraiba do Sul s-a redus drastic în ultimii 40 de ani, precum şi capacitatea acestuia de a aduce sedimente la gura de vărsare” din Atafona, a explicat geologul Eduardo Bulhoes de la Universitatea Federală Fluminense.

Din cauza lipsei sedimentelor, nisipul de pe plajă nu se reînoieşte, iar oceanul înghite cât mai mult din uscat. Situaţia este agravată şi de locuinţele construite pe malul mării, care elimină prima linie de apărare: dunele şi vegetaţia.