Spania a atins un nivel record de turiști anul trecut, peste 85 de milioane. Contrar obiectivului guvernului, de a atrage și mai mulți turiști și de a depăși Franța, populația spaniolă este tot mai nemulțumită de aglomerațiile produse de vizitatori.

Datele publicate de Agenția de turism a ONU arată că Spania a avut un număr de vizitatori aproape dublu față de toată populația țării. FT explică faptul că mulți străini aleg să meargă în Spania datorită plajelor, și abandonează destinații precum Turcia, Tunisia sau Egipt, având în vedere și tensiunile din Orientul Mijlociu.

După ce, în 2017, Spania a depășit SUA și a devenit a doua cea mai vizitată țară din lume, aceasta a încercat să depășească și Franța și să se claseze pe prima poziție. Spre comparație, anul trecut, numărul de turiști care au călătorit în Franța a fost de 100 de milioane (+7 milioane față de anul precedent).

Deși turismul reprezintă 13% din PIB, iar popularitatea Spaniei ca destinație turistică a adus un impuls economic semnificativ țării, guvernul spaniol se confruntă cu dificultăți, deoarece numărul de străini care ajung în țară provoacă nemulțumire din partea locuitorilor, care manifestă ceea ce experții numesc “turismofobie”, din cauza aglomerației și a stricăciunilor produse de turiști. Insulele Canare au devenit luna trecută centrul acestor reacții împotriva turismului, iar zeci de mii de locuitori au protestat în stradă, transmițând mesajul “Insulele Canare sunt epuizate”.

Printre alte probleme menționate de spanioli se regăsesc scumpirea chiriilor, stațiunile inestetice, utilizarea în exces a apei și comportamentul neadecvat. Din această cauză, deși urmărește atragerea mai multor turiști, guvernul a fost nevoit să ia măsuri drastice, cum ar fi taxe de turism, interdicții legate de noile locuințe de vacanță și reglementări stricte privind apartamentele de închiriat de tip Airbnb.

De asemenea, restricții au fost impuse și de autoritățile locale. Insulele Baleare au limitat consumul excesiv de alcool, Mallorca a redus numărul de paturi pentru turiști de pe insulă cu 18.000 (adică cu 4%), în timp ce San Sebastián a decretat că grupurile de turiști nu pot depăși 25 de persoane, în încercarea de a reduce aglomerația de pe trotuare. În Catalonia, guvernul regional a impus, pentru prima dată, limite privind consumul de apă în hoteluri, iar în Barcelona, noul primar a declarat că “orașul a ajuns la limită” și a promis că va interzice ca turiștii să se mai poată caza în centrul vechi al orașului.