Un munte încarcat de istorie şi legendă – Ceahlău

Cel mai impresionant masiv din Carpaţii Orientali poartă acest nume de peste 500 de ani. În timp, Ceahlăul a fost asimiliat drept muntele sacru al dacilor (Kogaionon), dar a mai purtat şi alte denumiri precum Pion sau Ţiclău.

Muntele Ceahlău şi formele de relief emblematice (Dochia, Panaghia, Toaca), au dat naştere mai multor poveşti şi legende populare. Cea mai cunoscută versiune legată de formarea muntelui este cea care spune că masivul muntos a fost format din porunca împăratului Traian care voia să apăre pe locuitori de hoardele barbare venite de la Răsărit.

Pentru a fi dusă la îndeplinire porunca, au fost adunaţi toţi robii luaţi de la Decebal care trebuiau să aducă şi să aşeze piatră peste piatră şi stâncă peste stâncă, pâna când muntele era suficient de înalt ca să-l mulţumească pe împăratul roman. La final, Traian a cerut ca în vârful muntelui sa fie aşezată o toacă pe care un soldat ce stătea de strajă trebuia să o bată anunţând atunci când  vedea năvălind vrăjmaşii.

Primele informaţii în izvoarele istorice sunt de la Strabon. În  Geographia (VII, 3, 5), istoricul şi geograful grec vorbeşte despre Muntele Sfânt al dacilor, numindu-l „Kogaionon”, unde aveau loc ritualurile închinate lui Zamolxe. Localizarea pentru Ceahlău nu este însă certă, alte posibile variante pentru Kogaion fiind munţii Orăştiei sau Bucegi.

Numele muntelui vine de la vulturii bărboşi

Originea numelui pe care-l poartă muntele nu este foarte clară. Cea mai des întâlnită teorie este cea conform căreia numele ar deriva din maghiarul „csahlo”, care denumea o specie de vultur (vulturul bărbos sau zaganul) care popula cândva crestele muntelui. Preotul-arheolog nemţean Constantin Matasă (1878 – 1971) împărtăşea şi el părerea că numele ar proveni de la aceşti vulturi de stâncă care scot un sunet asemănător cu scheunatul câinelui.

„Vulturii trăitori pe munte (gypaetus barbatus) li s-a spus popular <ceahlăi>. Sub Toaca, un loc poartă denumirea de <Scăldătoarea vulturilor>. Alţi autori au considerat că atât oronimul Ceahlău cât şi hidronimul Hangu sunt de origine turcă, rămăşiţă a trecerii sau locuirii efemere în această zonă a pecenegilor, cumanilor, uzilor”, se arată în „Ceahlăul şi Civilizaţia Românească a Văii Muntelui”, o lucrare ştiinţifică realizată de elevii Clubului de Istorie „Regele Carol” Bicaz coordonaţi de profesorii Mihai Apopei şi Xenia Sîrbu. Autorii lucrării arată că numele „Ceahlău” apare în documente la 1458 şi susţin varianta că numele provine din termenul folosit în Transilvania pentru a denumi specia de vulturi „gypaetus barbatus”, vulturul mieilor, sorliţa sau ceahlăul.

Muntele Ceahlăul mai era denumit de Gheorghe Asachi „Ţiclău”, termen popular, ce denumeşte un vârf de munte, în timp ce Dimitrie Cantemir, în „Descriptio Moldavie” se referea la „Pionul” (din grecescul „peon”, adică gros, mare sau coloană a cerului).

Maria Stefan

View Comments

  • Din prostie sau superficialitate majoritatea timpilor de asa zisi istorici condunda pe Troian un personaj mitic probabil legat de vechea Troie (vezi teoria unor cehicare sustin ca Cetatea Troiei a fost prin Muntii Apuseni si vin cu mai multe dovezi in acest sens) personaj des pomenit in vechile legende dar mai ales in colinde cu barbarul Traian lingaul ce se presupune ca a cucerit Dacia...

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

7 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago