Un arheolog amator care a găsit o coroană de bronz la Uricani a înfrânt Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a fost obligat de judecători să plătească recompensa cuvenită unui arheolog amator. Acesta a descoperit în urmă cu patru ani o coroană şi un inel de bronz în Miroslava. Conform legii, descoperirile arheologice întâmplătoare trebuie anunţate autorităţilor. Dacă piesele găsite sunt considerate de interes istoric, descoperitorul este îndreptăţit la o recompensă, stabilită în termen de 18 luni de la data descoperirii. Aşa a procedat şi Mihai Cioran, care a înştiinţat Primăria Miroslava şi Complexul Naţional Muzeal „Moldova”. 

Cum termenul legal a trecut fără ca arheologul amator să primească vreo recompensă, acesta s-a adresat instanţei. În faţa judecătorilor, reprezentanţii Ministerului Culturii au apreciat că descoperirea lui Cioran nu poate fi considerată întâmplătoare, întrucât acesta a folosit un detector de metale. Ca urmare, el nici nu ar fi îndreptăţit la vreo recompensă.

Argumentul a fost respins de magistraţi, care au arătat că, în sensul legii, „descoperire arheologică întâmplătoare” este considerată orice descoperire făcută în afara unui sit arheologic atestat, indiferent de modalitatea de realizare. Magistraţii au reproşat totodată Complexului Muzeal că nu a întreprins niciun demers pentru evaluarea descoperirii. Un expert independent a stabilit valoarea coroanei la 7.470 de lei, încadrând-o în categoria tezaur. Inelul a fost evaluat la 300 de lei. În funcţie de aceste valori, magistraţii Judecătoriei au stabilit valoarea recompensei datorate descoperitorului la 3.451,77 lei.

Sentinţa dată la nivelul Judecătoriei în iulie anul trecut a fost confirmată în luna mai a acestui an de magistraţii Tribunalului. Recursul declarat de Ministerul Culturii a fost respins de Curtea de Apel în urmă cu două zile.

Procesul încheiat miercuri nu este singurul în care Ministerul Culturii este obligat la plata unei recompense către Mihai Cioran. În decembrie 2015, acesta a descoperit în zona pădurii Uricani un număr de 9 topoare de bronz. Două luni mai târziu, acesta a mai descoperit 5 topoare şi un inel de bronz lângă lutăria satului Voroveşti din Miroslava. Piesele au fost evaluate la 12.300 lei, judecătorii stabilind o recompensă în valoare de 5.000 de lei. 

Tineri Jurnalisti Online

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

o zi ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

6 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago