Originea sosului Tzatziki este disputată de țările balcanice și oriental-mediteraneene, devenind o rețetă zonală. În Cipru, de exemplu, sosul este cunoscut sub numele de ,, ttalattouri”, iar reteta conține mult mai puțin usturoi, dar sosul este bogat în mentă și se serveste atât cald, cât si rece, în timp ce Tzatziki-ul se servește doar rece.
Atât în Grecia, cât și in Cipru, Tzatziki se servește ca aperitiv cu pâine sau lipii. Totuși, multe restaurante aflate în zonele turistice servesc tzatziki-ul ca pe un sos împreună cu mâncăruri tradiționale.
Originea cuvantului ,,tzatziki” provine de la cuvântul ,,cacik” din limba turcă ce înseamnă sosuri ,,chatni” – sosuri orientale atât dulci cât și acre care conțin condimente și legume proaspete tăiate mărunt. În Bulgaria și Macedonia, rețeta poartă numele de ,,tarator” sau salata ,,snezhanka” (salată albă ca zăpada). In Bulgaria, reteta se pregateste prin scurgerea iautului prin tifon timp de mai multe ore inainte de preparare.
Retete similare se găsesc în diferite țări orientale, în Irak este cunoscut sub numele de ,,jajeek”, se servește ca aperitiv cu pâine și cu băurturi alcoolice, în special ,,Arak” (un fel de Ouzo făcut din curmale). În munții Caucaz, rețeta poarta numele de ,,ovdukh” și se face din kefir fiind o băutura răcoritoare sau un sos turnat peste un amestec de legume, ouă și șuncă.
Dacă vă interesează cum se prepară vă propunem o rețetă, numai bună de vară
Timp de preparare: 20 de minute
Dificultate: mică
Număr de porţii: 4
Ingrediente
3 castraveţi mari
500 ml iaurt gros şi gras
4-5 căţei de usturoi
3 linguri ulei de măsline
1/2 linguriţă zeamă de lămâie
mărar verde
sare
Preparare
1 Torni iaurtul într-un săculeţ de tifon dublu şi îl laşi să se scurgă foarte bine zerul (poate să dureze câteva ore).
2 Cureţi castraveţii de coajă, îi treci pe răzătoarea cu ochiuri mici, îi pudrezi cu puţină sare şi îi laşi la scurs într-o strecurătoare.
3 Cureţi căţeii de usturoi de coajă, îi tai mărunt, presari puţină sare peste ei, apoi îi zdrobeşti şi îi freci până devin o pastă cremoasă.
4 Amesteci iaurtul cu uleiul turnat treptat şi freci bine, ca la maioneză, până se asimilează, adaugi crema de usturoi şi apoi amesteci totul cu castraveţii bine scurşi. Asezonezi cu zeamă de lămâie şi mărar tocat mărunt. Laşi sosul la rece până în momentul servirii.
Pofta bună sau mai corect καλή όρεξη!
Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…
Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…
Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…
Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…
Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…
Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…