Turnul Chindiei-emblema orașului Târgoviște, fostă cetate de scaun a Țării Românești

Mergând prin Târgoviște, undeva  pe strada Calea Domnească, la nr. 181, zărim o construcție cu adevărat impunătoare,un monument cu o deosebită valoare istorică și artistică. Construit în secolul XV, în jurul anului  1460, de către marele domnitor Vlad Țepes, Turnul Chindiei sau Turnul Chindia, așa cum mai este numit, reprezintă emblema orașului Târgoviște și principala atracție turistică a acestuia.

Datând din perioada celei de-a doua domnii lui Vlad Țepes, Turnul Chindiei face parte din Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, alături de Biserica Mare Domnească, ctitorită de Petru Cercel în 1585, Biserica Mică Domnească sau Biserica Sfânta Vineri, Casa de Aramă, ce găzduiește Muzeul Tiparului și al Cărții Românești Vechi, și ruinele fostului palat domnesc, conservate timp de secole întregi.

Turnul a fost de-a lungul istoriei fortificație, punct de observație, foișor de foc și depozit pentru tezaur. În secolele XVI-XVII turnul funcționa și ca închisoare a curții domnești. La început nu avea decât două etaje, de aspectul său actual fiind responsabil artizanul și domnitorul Gheorghe Bibescu, care a ordonat restaurarea lui totală în anul 1847.  Accesul se făcea de la primul etaj al turnului în palatul domnesc pe un pod mobil. Turnul a fost construit peste pronaosul bisericii construite de Mircea cel Bătrân, din care nu au mai rămas decât naosul și câteva ruine ale altarului. Lucrările de restaurare ale turnului au durat 4 ani.

Barbu Știrbei continuă lucrările începute de Gheorghe Bibescu, iar astfel turnul începe să capete influențe neogotice, vizibile atât în coronamentul acestuia, cât și în balustradele crenelate și în golurile deschise în arc frânt. În prezent, turnul are 27 de metri înălțime și un diametru de 9 metri.

Ansambulul Monumental „Curtea Domnească” este, din punct de vedere diplomatic, un centru politic de seamă al Europei medievale. A fost reședință domnească timp de 3 secole,  începând cu Mircea cel Bătrân și terminând cu Constantin Brâncoveanu.

În luna iunie a anului 2014, în perioada Festivalului Babel din Târgoviște, Turnul Chindiei a găzduit expoziția de sculpturi sonore a unei artiste suedeze. Spectacolul  a cuprins diverse sunete, de la zgomotul făcut de turmele de reni, la picături de ploaie, clopote,  întregistrate de Helena Persson în timpul călătoriei sale în zona Cercului Polar, ce au fost prezentate cu ajutorul unui sistem audio multicanal, montat în interiorul monumentului.

Tot anul 2014, în cadrul Festivalului Medieval Dracula, pe ruinele Curții Domnești a fost pus în scenă, de către numeroși voluntari, actori și cascadori, atacul de noapte de la Târgoviște. Pe ruinele Curții Domnești din Târgoviște a fost jucată și piesa Hamlet, în regia lui Kemal Bașar.

Turnul Chindia este folosit în prezent  și ca observator astronomic  de către membrii Societății Astronomice Române de Meteori pentru observarea și studierea diverselor fenomene astronomice, întrucât oferă o perspectivă bună și un orizont larg deschis.

Turiștii ce vizitează Turnul Chindiei se pot îndulci cu o ciocolată cu rom și cereale crocante, ce-i poartă numele și care poate fi cumpărată doar de la magazinul muzeului.

Turnul este deschis pentru vizite  de marți până duminică, între orele 9:00-18:30 în perioada verii, iar iarna  între orele 9:00-17:00.

Autor: Popescu Andreea Claudia
Tineri Jurnalisti Online

View Comments

    Recent Posts

    Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

    Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

    3 zile ago

    Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

    Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

    3 zile ago

    Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

    Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

    4 zile ago

    Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

    Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

    6 zile ago

    Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

    Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

    o săptămână ago

    400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

    O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

    2 săptămâni ago