Turismul si patrimoniul cultural, între pomeni electorale şi necesităţi

Ieri, 2 Mai, toate ziarele respectabile din România au făcut mare zarvă de cum se împarte o pomană electorală la sfârşit de mandat: guvernul Mihai Răzvan Ungureanu încerca printr-o hotărâre de guvern ce este incusă azi pe agenda de lucru să acorde suma de 33,6 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetara pentru construcţia şi repararea lăcaşelor de cult.

de Ciprian Plăiaşu

Cei mai mulţi s-au repezit să spună că este o pomană electorală pentru partidul care începând de săptămâna viitoare trece în opoziţie. Totuşi ar trebui să facem o mică analiză asupra acestei probleme, dar înainte de toate iată ştirea:

“Alocarea banilor este justificată în proiectul de hotărâre, conform informaţiilor obţinute de MEDIAFAX, prin faptul că există numeroase solicitări din partea cultelor religioase pentru alocarea unui sprijin financiar destinat realizării unor lucrări de construcţii, reparaţii şi restaurări ale lăcaşelor de cult afectate de zăpezile căzute în ultima iarnă, care nu au fost avute în vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2012, iar caracterul de urgenţă este determinat de necesitatea de a preveni “erodarea a ceea ce s-a construit până în prezent”.

Guvernul a analizat şi impactul social al acestor alocări de fonduri, ajungând la concluzia că acei “credincioşi din zonele în care vor fi alocate fondurile vor beneficia de lăcaşe de cult noi, iar bisericile afectate de trecerea timpului şi de vitregiile naturii vor putea fi reparate”.

Banii vor fi alocaţi prin suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte.

Surse politice au declarat anterior că agenda şedinţei de miercuri a Guvernului demis conţine un proiect de hotărâre prin care primăriilor li se acordă fonduri din sume defalcate din TVA pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în mediul rural, act normativ amânat de la o şedinţă din aprilie, precum şi suplimentări de bugete, din Fondul de rezervă, la Ministerul Educaţiei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Ministerul Culturii.”

Realităţi şi probleme

Ceea ce se petrece azi în România în privinţa patrimoniului, nu doar cel ecleziastic este o crimă la adresa identităţii noastre. La televizor vedem discursuri sforăitoare şi scorţoase despre ce înseamna să fii român, însă acele valori care dau greutate istorie noastre sunt ignorate şi pierdute. De la Hala Matache, la Rosia Montană, de la bisericile de lemn, la palatele brâncoveneşti, un buldozer nevăzut culcă la pământ valorile patrimoniale ale poporului nostru. Patrimoniul cultural este mai mult decât ce ne-au lăsat înaintaşii. Este atât istorie în clădiri, artefacte şi situri, dar şi o sursă ce poate fi dezvoltată inclusiv economic pentru a fi lăsată urmaşilor.
Biserica Ortodoxă Română, dar şi celelate culte, deţin un procent important din patrimoniu cultural. Faptul că se acordă 33 de milioane de lei este foarte puţin la nivelul întregii ţări. Am vazut în campaniile de presă iniţiate în Historia, Adevărul, turismistoric.ro, dar şi în alte publicaţii şi site-uri starea deplorabilă în care se găsesc lucrurile ce ar trebui să aducă bani la bugetul de stat şi care ne definesc ca români. Nu vorbele, ci acţiunile pe care le demarăm pentru salvarea şi prezentarea istoriei şi a valorilor patrimoniale ne diferenţiază de ceilalţi. Acestea arată cum e să fii român şi ce înseamnă acest lucru.
Fără un plan bine definit şi apoi atent urmat în recosntrucţia şi repararea unor bunuri patrimoniale, 33 de milioane înseamnă o pomană electorală. De asemenea acordarea acestei sume către culte bogate precum BOR care urmează să le investească aşa cum crede ea de cuviinţă, iar este o pomană!
Dacă avem în vedere monumente pe care nimeni nu le mai poate intretine precum bisericile săsesti, bisericile ortodoxe de lemn, cele de zid, ansambluri mănăstireşti uitate de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ele – atunci această acţiune este o gura de oxigen.
Ceea ce vedem este faptul că de 20 de ani vidul şi carenţele legislative, dezinteresul şi neprofesionalismul celor responsabili, subfinanţarea cronică, dezvoltarea urbanistică necontrolată, lipsa de viziune coerentă şi controlată cu bunele practici europene, dar şi nenumărate încălcări ale legii au produs un dezastru generalizat la nivelul întregii ţări.
Faptul că în ani electorali s-a cam dat bani la diverse culte ce au un numar mare de credincioşi, potenţiali indivizi cu drept de vot, a devenit din păcate o constantă supărătoare. În primul rând pentru că cei care sunt proprietari ai monumentelor s-au învăţat să lase doar statul să investească în ceea ce ei folosesc, iar în al doilea rând din cauză că aceşti bani sunt redirecţionaţi către locaşuri mari, noi, kischioase, acolo unde cred mai marii acestor culte că ar putea face mai mult profit. statul ar trebui să ii lase sa isi construiasca singuri aceste monumente şi sa le impună să facă monumentele care reprezintă un bun istoric şi patrimoniual, bun ce poate fi folosit şi exploatat ulterior prin turismul cultural.
Deci 33 de milioane sunt deopotrivă pomană şi salvare. Noi ne dorim ca aceştia să ajungă la sutele de monumente care au nevoie şi cu care bucuroşi ne-am putea mândri că suntem români şi că aceasta este moştenirea noastra.
Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago