Valurile de caniculă au modificat într-atât de mult comportamentul turiștilor în Europa, încât experții în domeniu vorbesc despre un nou tipar. Perioadele alese pentru vacanțe diferă față de anii trecuți, iar marile metropole europene, unde s-au înregistrat în ultima lună temperaturi de 40 de grade sau peste, dispar din topul destinațiilor favorite, pentru a face loc unor zone mai puțin lovite de căldură, scrie New York Times.

În iulie, aeroportul din Luton, UK, a fost închis, într-una din zile, după ce pista s-a topit din cauza căldurii. Tot în Marea Britanire, trenurile au avut întârzieri mari sau chiar au fost anulate, din cauza supraîncălzirii șinelor.

Iar în Spania, Portugalia, Italia, Grecia și Franța – unde peste 20 de stații meteo au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie – au izbucnit incendii în regiuni turistice. Din punct de vedere meteo, e o vară de coșmar în Europa, însă oamenii nu sunt dispuși să-și anuleze concediile, după ce doi ani, în pandemie, nu au putut călători deloc ori au făcut-o cu multe restricții. Prin urmare, își regândesc vacanța.

Experții în domeniu spun că au constatat tot mai multe ajustări de ultim moment ale sejururilor alese – se schimbă destinațiile, se regândește programul din timpul vacanței sau chiar se amână călătoriile cu o lună sau două. Principalele modificări în comportamentul turiștilor țin de perioada aleasă – de unde iulie și august erau alese cu predilecție până acum, preferințele s-au mutat pe aprilie și octombrie -, și de destinațiile pentru care optează – în locul marilor metropole europene, Paris, Roma, Veneția sau Madrid, de exemplu, care sunt afectate acum de caniculă, oamenii aleg destinații nordice sau de coastă.

Agențiile de turism, asaltate cu cereri de modificare a sejururilor Karen Magee, vicepreședinte și director general al agenției de turism din zona de lux „In the Know Experiences”, a declarat că, începând cu jumătatea lunii iulie, compania ei a început să primească apeluri de la clienți care întrebau dacă își pot modifica planurile de călătorie pentru a evita perioadele caniculare.

Doi cercetători de la Universitatea din București arată dimensiunea dezastrului: în 37 din cele 42 de județe, populația vârstnică este mai numeroasă decât cea tânără „A fost ceva nou”, a spus Magee. „Nu-mi amintesc ultima dată când am ne-au sunat clienți și ne-au spus că vor renunța la Roma și vor opta, în schimb, pentru un oraș cu acces la plajă”. Dolev Azaria, fondatoarea „Azaria Travel”, a ajutat o familie să facă o modificare de ultimă oră pentru a-și petrece primele cinci zile din vacanță la Amsterdam și nu la Roma, doar pentru a evita căldura. Alți clienți și-au abandonat planurile pentru Toscana și au rezervat pentru Sicilia, unde cel puțin se pot bucura de briza mediteraneană. „Clienții cer să fie mutați din orașele afectate de căldură într-unele amplasate la malul mării”, a spus Azaria.