Aparent berea, istoria şi biserica nu au luate toate trei prea multe lucruri în comun. Totuşi de aproape 1000 de ani călugării de la mănăstirile trapiste din Belgia ţin să ne contrazică şi o fac foarte bine.

Berile delicioase, fabricate în peisajul liniştit al mănăstirilor trapiste belgiene, te îndeamnă la meditaţie. Un tur rapid se poate face în maxim o zi, dar dacă doriţi să savuraţi câte puţin din atmosfera acestor locuri rezervați-vă ceva mai mult timp.

Cele 6 locaşuri monahale care sunt autorizate să folosească marca autentică pentru etichetarea produselor sunt: Saint Sixtus de Westvleteren (de lângă Ypres), Notre Dame de Scourmont, Notre Dame de Orval (de lângă satul Florenville), Notre Dame de Saint-Remy (Rochefort), Saint Benedict (Achel) şi Notre Dame de Sacre Couer (Westmalle). Pentru a primi această onoare, procesul de fabricare al berii trebuie să se desfăşoare sau să fie supravegheat de călugării ordinului, într-o abaţie trapistă. Deşi există limite, producţia este variată, cele 6 mănăstiri producând aproximativ 20 de sortimente de bere. Cea mai veche dintre abaţii este cea de la Orval, fondată în secolul al XI-lea, astfel că berea pe care o puteţi bea de aici are o reţetă veche de 1000 de ani.

Berile sunt făcute în mod tradiţional şi se folosesc procedee manuale. Fabricile de bere nu sunt deschise publicului, ca şi abaţiile, însă bisericile pot fi vizitate. Traseul este de aproape 800 km şi oarecum circular în jurul Bruxelles-ului. Fiecare abaţie are unul sau mai multe magazine de desfacere unde puteţi gusta din aceste delicatese. De asemenea sunt distribuite şi în întreaga Belgie, cu excepţie a celei produse la Westvleteren, care îşi rezervă dreptul de a-şi vinde singură produsele. Pentru a obţine bere de aici trebuie făcută o comandă în avans.

Sunt câteva beri pe care, dacă aţi plecat în acest tur, ar fi bine să nu le rataţi. La Orval după ce vedeţi ruinele abaţiei medievale şi muzeul gustaţi şi berea supranumită ”Regina trapistilor”. De cele mai multe ori contrar obiceiurilor noastre aici alături de bere se serveşte brânză. Astfel la Chimay încercaţi o combinaţie de ”bere albastră” cu o bucată de brânză cu aromă de bere, tipică acestei mănăstiri, iar la Rochefort încercaţi berile negre şi dulci care au mai multe niveluri de tărie: 6, 8 şi 10.  Gustaţi şi din berea abatelui (Abbott), foarte rară, cu o bogată aromă de malţ, la cafeneaua In De Vrede din Westvleteren.

Puteţi merge oricând în acest traseu, dar e bine de ştiut că două zile pe an fabrica de la Orval îşi deschide porţile pentru public, însă rezervările se fac în avans pe site-ul abaţiei. Profiturile făcute din vânzarea acestor produse este folosit (de reţinut şi pentru turismul cultural de la noi!) pentru întreţinerea bisericilor şi pentru operele de caritate ale comunităţilor religioase

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago