‘Train World’ – muzeul trenurilor pe care neapărat trebuie să îl vedeți în Bruxelles

Dacă mergeți al Bruxelles să știți că aveți un nou obiectiv de vizitat – un muzeu nou și cu totul aparte: muzeul trenurilor. Deschis la aniversarea 180 de ani după inaugurarea primei linii feroviare continentale din Europa între Bruxelles și Malines, în anul 2015, muzeul se află la gara Schaerbeek, în nordul orașului.

Subtil pus în scena de către artistul de benzi desenate belgian François Schuiten, muzeul ‘Train World’, care a necesitat un buget de 25 de milioane de euro, oferă o incursiune fascinantă in istoria căilor ferate, a începuturilor locomotivelor cu aburi, precursoarele trenurilor moderne de mai târziu. Vizitatorii se pot plimba în vechile clădiri ale gării Schaerbeek datând din 1887 și 1913, unul dintre puținele exemple de arhitectură feroviară din secolul 20 păstrate în regiunea Bruxelles. Complet renovată, dubla clădire, cu ghișeele sale de modă veche, cu sala de așteptare și țigla în careuri de șah, păstrează puternica nostalgie a marilor plecări în vacanță.

Printre atracțiile pe care vizitatorii le vor putea admira este „Pays de Waes”, cea mai veche
locomotiva conservată pe continentul european, folosită pentru prima dată pe căile ferate în 1844 și prezentat la Expoziția Mondială de la Gent , în 1913, „Pacific” (Type 10 – model de locomotiva cu abur), datând din 1910.

În acest muzeu vedea și locomotiva ‘Type 12 Atlantic’, simbol al perioadei de glorie a locomotivelor cu abur. Construită la Liege în 1939, această locomotivă a ajuns la o viteză record de 165 kilometri pe oră în ciuda celor 81 de tone ale sale. Colțurile rotunjite, culoarea sa verde striat cu linii galbene îi dă alura unui submarin așezat pe niște roți cu un diametru de doi metri.

În muzeu sunt expuse 22 de modele de material rulant, de la vagoane de clasa a treia până la luxoasele saloane ale vagoanelor Companiei internaționale de ‘wagons-lits’ sau două vagoane regale belgiene din anii 1901 și 1931.

O altă atracție a acestui muzeu, este un simulator ce permite pilotarea trenurilor cu până la 400 de km/h. Vor mai putea fi admirate 1.250 de obiecte diverse legate de căile ferate, o veche casă de cantonier, machete și multe altele. Este cu siguranță un loc perfect pentru a fi vizitat alături de copii.
Mai multe detalii, programul de vizită și prețul biletelor găsiți pe site-ul muzeului www.trainworld.be

Maria Stefan

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

6 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

5 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

7 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago