Topul celor mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

Luna decembrie bate deja la usa, iar  acel “spirit al sarbatorilor”, care pe langa ca ne face groaznic de cheltuitori, ne cuprinde şi ne aduce aminte de copilarie si lucrurile traditionale. Daca rezonezi cu noi, iti recomandam sa dai fuga la un targ de Craciun. Chiar daca nu cumperi nimic, o sa simti ca ati uitat de toate problemele. Noi ti le prezentam mai jos pe cele mai frumoase din Europa.

1. Daca nu cele mai frumoase, Viena gazduieste anual cele mai cunoscute targuri de Craciun din Europa. An de an, inca de la jumatatea lunii noiembrie, pietele si zonele pietonale vieneze se transforma intr-un taram de basm ce atrage mii de turisti.

Cel putin 10 targuri importante veti gasi in capitala Austriei, insa cel de la Rathausplatz, in fata primariei vieneze (imaginea de mai jos), este cel mai mare dintre ele. Pe langa bradul de Craciun impresionat, aici ai parte de patinoar, te imbie miresmele de Lebkuchen (turta dulce), Waffeln (waffles), Bratkartoffel (cartofi copti) sau Bratwurst (carnati).

2. De la austrieci ne mutam in Germania, la Koln, unde avem parte de unele dintre cele mai frumoase targuri de Craciun din Europa, daca nu chiar cele mai frumoase, in opinia multora. Patru in total, acestea te imbie cu aromele de vin fiert, castane coapte si turta dulce. O sa zici, pesemne, ca asta gasim si in targurile de la noi, insa aici avem parte de un orasel in sine, unde dai la tot pasul de muzicanti ambulanti, teatre de papusi si artisti din toate domeniile veniti sa iti prezinte traditiile germane.

Perioada de desfasurare: 26 noiembrie – 23 decembrie

3. Dresda, unul dintre cele mai frumoase orase din Europa prin care vei trece, gazduieste cel mai vechi targ de Craciun din Germania. Acesta s-a tinut prima data in 1434. Targul poarta numele de Striezelmarkt, ce vine de la denumirea cozonacului special cu fructe confiate pe care e posibil sa-l fi gustat si tu pana acum. Noi am avut ocazia si e fantastic!

La targul vechi de jumatate de secol ai parte de workshop-uri de tot felul sustinute de mesteri locali, de sesiuni de gatit in stil mare (literalmente, aici maestri cofetari isi unesc fortele pentru a face anual prajituri uriase ce depasesc doua tone!).

4. Targurile de Craciun din Praga vin cu un plus fata de cele prezentate mai sus prin prisma perioadei de desfasurare. Acestea tin pana de Boboteaza si sunt deschise chiar si de Revelion. Ce mod mai placut poti alege pentru a trece in Anul Nou?

Ca la toate targurile, aici poti gusta din deliciile traditionale si bea o bere bunaceheasca sau un vin fiert in timp ce colinzi standurile cu minunatii.

Perioada de desfasurare: 1 decembrie – 6 ianuarie

5. De la Praga la Sibiu al nostru nu e decat o aruncatura de bat, nu? Chiar daca nu e printre cele mai cunoscute din Europa, ne dorim ca Targul de Craciun de aici sa devina un punct de atractie. Ajuns anul acesta la a sasea editie, acesta a fost deschis in 2012 de atasatul social al Ambasadei Austriei in Romania, Barbara Schoefnagel, care a declarat: “Intr-un top al Targurilor de Craciun, cel de la Sibiu a ajuns sa se numere printre primele 10 targuri din Europa.”. Deci se poate!

Si cum Viena sau Praga nu prea sunt accesibile financiar pe ultima suta de metri, merita sa dai o fuga pana in fosta Capitala Europeana sa asisti la concertele colindatorilor, sa gusti din castanele coapte (mmmh, deja ne sta gandul la asta) sau sa iti duci copilul in mini-parcul de distractii amenajat.

Perioada de desfasurare: 24 noiembrie – 26 decembrie

6.Salzburg, este un oraş fascinant, iar târgul său de Crăciun este unul dintre cele mai vechi şi mai renumite din Europa. Atestat documentar pentru prima oară prin secolul al 15-lea, târgul a început cu femeile în vârstă care veneau să vândă diverse produse chiar în faţa catedralei din Salzburg în perioada de dinaintea sărbătorii.

Ceea ce este de remarcat în acest caz nu este mărimea pieţii, dimpotrivă intimitatea ei. Turistii se pot bucura de o mulţime de bunătăţi gastronimice specifice perioadei, dar şi mult vin fiert.  Colindele, luminile si intreaga atmosferă fac plimbarea prin targul de Crăciun de la Salzburg o experienţă cu adevărat de neuitat.

Perioadă de desfăşurare: 22 Noiembrie – 26 Decembrie

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago