Topul celor mai bizare muzee din lume

O călătorie într-un oraş nou presupune vizitarea unor muzee. Pentru unii conceputul de muzeu este egal cu plictiseala: tablouri, obiecte vechi, ciobiri, arme ruginite etc. Dacă vă raportaţi doar la cele câteva muzee pe care le-ati vizitat in copilărie obigat de vreun profesor vă înşelaţi amarnic.

Sunt muzee din lume care vă pot uimi cu colecţiile lor, chiar dacă nu sunteţi pasionat de artă sau de istorie în sine. Expoziţii de vapoare, arme, avioane, arhitectură urbană, viaţă cotidină, personaje celebre sunt doar câteva din atracţiile altfel care vă aşteaptă în muzee. La acestea se mai adaugă şi expoziţii cu adevărat bizare în care exponatele sunt: vase de toaletă, penisuri, smocuri de păr, păpuşi vodoo. Am ales să face o selecţie şi să vă prezentăm câteva astfel de muzee şi expoziţii cu totul şi cu totul speciale.

1. The Plumbing Museum (cunoscut ca Toilet Museum), Watertown, Statele Unite

Acest muzeu este unul destinat nu doar vaselor de toaletă, care deşi l-au făcut celebru este doar o secţiune din ansamblu. Dedicat instalaţiilor sanitare de toate tipurile, vizitatorii pot vedea aici WC-uri vechi, din secolul al XIX-lea, delicat ornate cu portelan,precum şi WC-uri de lemn, alături de chiuvete, căzi şi alte instalaţii pe care azi le considerăm absolut necesare, dar în niciun caz exponate într-un muzeu. Tot aici există şi hârtie igienică, care datează din anii 1800, denumită \”hârtie de budoar\”. Parcurgând sălile putem să citim o altfel de istorie: cotidiană, mică, dar extrem de utilă.

2 Leila\’s Hair Museum, Missouri, SUA

Muzeul deţine o colecţie formată din bijuterii realizate din păr şi peruci, unele dintre ele datând din 1725. Bijuteriile erau purtate de bărbaţi şi femei în perioada victoriană, între anii 1800 şi 1900. Vizitatorii pot vedea aici exemplare de păr care au aparţinut Reginei Victoria, dar şi unor vedete a vremurilor moderne, precum Michael Jackson sau Marilyn Monroe. Acordarea unei şuviţe de păr persoanei iubite este o tradiţie extrem de veche la care s-a renunţat abia în perioadă modernă. de aceea o vizită aici poate fi chiar una romantică – de modă veche.

3 Historic Voodoo Museum, New Orleans

Cei interesaţi de practicile tradiţionale de vodoo în New Orleans pot merge la muzeul dedicat acestora. New Orleans Historic Voodoo Museum ilustrează practicile antice şi moderne de vodoo, multe ajungând pe terioriu american prin intermediul scavilor negri aduşi din Africa. De asemenea se găsesc aici şi artefacte aparţind personalităţilor din acest domeniu. Muzeul a fost deschis în 1972 şi de atunci mii de vizitatori, dornici să vadă câte ceva din acestă cultură, i-au trecut pragul.

4 The Shoe Museum, Sommerset, Marea Britanie

Muzeul Pantofului se află în Marea Britanie, în Somerset. Vizitatorii au ocazia să vadă prin intermediu acestui articol vestimentar o istorie întreagă a lumii pornind din perioada Imperiului Roman până în zilele noastre. Pe lângă acestea, muzeul deţine perechi de pantofi care au aparţinut unor personalităţi, precum Ronald Reagan, şi o serie de documente şi fotografii care prezintă încălţămintea de-a lungul istoriei.

5 Burger Museum, Statele Unite

În filmele americane mai vechi, unele obiecte din casa, precum telefoanele, aveau forme bizare, cum ar fi un hamburger.
Burger Museum este un muzeu dedicat acestor obiecte care amintesc de burgeri: pălării, borcane, magneţi de frigider, boxe, recipiente pentru sare şi piper şi chiar un pat în marime naturala, în forma de burger. Exponatele au fost cumpărate din pieţe ambulante şi târguri de vechituri.

6 Icelandic Phallological Museum, Islanda

Muzeul penisului (Icelandic Phallological Museum) se afla în Reykjavík, Islanda. Muzeul deţine în jur de 245 de exemplare de penisuri, de la trofee de vânătoare la creaţii artistice cu falus.Fondat în 1997, abia anul trecut muzeul a primit primul penis uman. Muzeul este o atracţie populară, mulţi dintre turiştii care trec pragul acestui muzeul fiind femei. Cel mai mare exemplar care există în colecţia muzeului este unul de balenă albastră (170 cm), iar cel mai mic de 2 mm.

7. The International UFO Museum, SUA

Extratereştrii sunt printre noi, cel puţin aceasta este ceea ce predică următoarul muzeu. Muzeul Internaţional al OZN şi Centrul de Cercetare a fost fondat, se pare, de oamenii care au luat parte la incidentul Roswell. În încercarea de a aduce lumină în accident OZN, muzeul a adunat ceea ce ei consideră a fi probe. S-a ajuns din 1991 când s-a deschis acest muzeu la  Roswell, New Mexico, să depăşească 2 clădiri. Activităţile din jurul incidentul OZN includ spectacole, concursuri de costume de extratereştri,  parade etc. Adesea printre vizitatori poţi vedea şi vedete de la Hollywood.

8. Muzeul Circului din Baraboo, Wisconsin

Lumea şi istoria circului este foarte bine reprezentată de muzeul situat în Baraboo, Wisconsin. De altfel acest stat american era cunoscut sub numele de \”Mama de circuri\” Existau peste 100 de circuri care călătoreau prin SUA şi care spuneau că sunt de aici. Muzeul este patronat de o fundaţie, cunoscută sub numele de Circus Museum Circus World Foundation. Vizitatorii pot să vadă o colecţie foarte mare de lucruri ce au aparţinut diverselor trupe de circ, inclusiv postere, fotografii, filme, costume, recuzită, şi peste 200 de căruţe de circ. Cel mai bine este să vizitaţi acest loc între mai şi septembrie, pentru a prinde show-uri, plimbări cu animale, concerte şi parade.

9. Muzeul Sârmei Ghimpate din Texas

Situat în McLean, Texas, colecţia prezintă în detaliu artefacte care au avut o importanţă şi un impactul în dezvoltarea spaţiului numit odinioară Vestul Sălbatic. Există numeroase lucruri, instrumente şi dispozitive, atât comune cât şi rare, care au fost folosite la construirea acestuia. Pentru un pic de artă, în muzeu veţi găsi 45 de sculpturi realizate din sârmă ghimpată. Există, de asemenea, 58 de ilustraţii despre Vestul Sălbatic ale  artistului Al Martin Napoletano şi mai mult de 100 de fotografii cu garduri de toate felurile.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

2 săptămâni ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago