Topul celor mai bizare construcţii ridicate de comunişti în Europa

Comunismul a lăsat urme adânci în toate ţările care l-au îmbrățișat. Există chiar un tipar pe care îl vedem: oameni săraci şi clădiri uriaşe, dar cu o arhitectură îndoielnică.  Nebunia arhitectonică a conducătorilor comuniști încă poate fi văzută și la 25 de ani de la dispariția acestor regimuri.

De la început trebuie spus, în ciuda ambalajului sub care ne este vândută azi Casa Poporului în România,  că arhitectura realist-socialistă nu va intra niciodată într-o carte de arhitectură sau nu va fi considerată niciodată artă. Exagerările comuniste au dus la clădiri ciudate, cu forma aproape neinteligibile, dar, mai ales, cu un scop care nu a fost niciodată clarificat.

Multe monumente au fost construite în zone îndepărtate ale ţării, astfel astăzi fiind nişte ruine. Cei de la Business Insider au făcut o listă cu cele mai inedite construcţii.

Monumentul revoluţiei din Croaţia (pe atunci Iugoslavia) – o sculptură dedicată oamenilor din Moslavina în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

O clădire în Georgia, care probabil s-ar fi dorit futuristă, era destinată ministerului autostrăzilor, iar astăzi este sediul unei bănci.

În Bulgaria există o clădire care seamănă cu un OZN. Trebuia să fie casa spirituală a Partidului Comunist, pe masivul Buzludzha.

Hotelul Forum din Cracovia, Polonia.

Circul din Chişinău, abandonat vreme de mulţi ani, după ce a fost construit în 1981, dar acum redat în folosinţă.

O altă clădire desprinsă din Star Trek, cu formă de OZN, apare într-o stațiune din Ucraina de la Marea Neagră

Clădirea radio din Bratislava, Slovacia. A fost construită în 16 ani şi este cu capul în jos.

Centrul de robotică din St Petersburg aduce a un templu satanic, desprins din filme.

O formă total nedefinită are și memorialul macedonean dedicat luptei împotriva Impriului Otoman, clădire ridicată în 1970.

Casa Poporului, varianta românească

Ridicarea unui monument strategic, aşa cum este Casa Poporului, nu a fost o idee care a înflorit doar în mintea lui Nicoale Ceauşescu. Chiar din timpul lui Carol al II-lea, oameni importanţi şi influenţi începuseră să discute despre realizarea unei asemenea construcţii, desigur, fără a fi botezată Casa Poporului.

Nicolae Ceauşescu nu era un om uşor de mulţumit şi în momentul în care a decis că vrea să aibă o fortăreaţă uriaşă în Bucureşti a organizat un concurs la care au participat nu mai puţin de 17 colective de arhitecţi.

Pentru a ridica impresionanta construcţie au muncit în jur de 20.000 de oameni, timp de şapte ani, în trei schimburi. Nu au ţinut cont de caniculă sau frig, iar pentru efortul depus au fost răsplătiţi cu sume importante de bani, după cum povestea Anca Petrescu în urmă cu doi ani.

Lucrările de la Casa Poporului nu sunt încă terminate. Imediat după Revoluţia din 1989 toate lucrările au fost sistate. A urmat un lung proces prin care românii erau întrebaţi dacă vor să demoleze construcţia aproape terminată.

Maria Stefan

View Comments

  • Casa Poporului Roman este cea mai frumoasa cladire construita din lume! Ma bucur de realizarea romanilor in constructii. Am lucrat si eu timp de 6 luni la aceasta constructie . Cinste romanilor!

    • Dle. Miroslav, cu tot respectul este un monument al prostiei; o constructie gigantica cu costuri de intretinere imense; o constructie care nu are un scop anume; o constructie care nu a putut fi inchiriata niciunei entitati financiare, economice, samd care sa presteze ceva in acele birouri; o cladire care consuma si nu produce; o cladire ridicata cu costuri imense nu numai financiare ci si prin distrugerea unui cartier superb Uranus; mii de destine distruse fizic sau psihic; o cladire care inca are ziduri de beton in jurul ei; prin toate institutiile Europei aceste ziduri au disparut. Trist. Probabil datorati aceste sentimente faptului ca ati lucrat acolo. Trista constructie.

      • Ar fii trebuit sa ii adune în ea pe toți cei care ne "conduc",centralizare se numește, dar e mai "ok" sa existe sute de sedii ale instituțiilor ,unde, cu sau fără voia noastră ,sa se piardă bani și timp ...ne-au trebuit 30 de ani și ne mai trebuie încă sa înțelegem ca dez oștirea se face cu sacrificii ,iar ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani nu arata deloc a dezvoltare ...am distrus sau au distrus tot ceea ce a fost construit cu sacrificii...

      • Corect .O construcție faraonica cu costuri enorme de întreținere, plătite de un popor cu resurse financiare minime.

  • Casa Poporului e o monstruozitate nefolosibila la nimic. Camere bune de jucat tenis, holuri bune de autostrazi, ambele nefolosibile in scopuri umane normale. As scoate-o la vanzare, daca chiar exista un nebun s-o cumpere, intreaga sau pe bucatele.

  • Nu stiu cine a facut comentariile astea dar mai are multa carte de invatat.Uite asa apar tot felul de "invatati" de la Spiru Haret cu mega diplome dar de fapt sunt saraci

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

2 zile ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

6 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago