Top 5 destinatii la modă în 2012

Anual milioane de turişti se aventurează în diverse locuri pentru a se relaxa, a experimenta lucruri noi sau pentru a fi parte a unor evenimente. Se poate observa şi în materie de călătorii că există diverse trenduri care se modifică de la un an la altul. Acest lucru nu înseamnă că destinaţiile consacrate, ieşite din trend anul asta sunt total ocolite. Uneori, cum e cazul lui 2012, un factor important al acestui trend este marcat de evenimente de importanta globală sau regională: Olimpiada de la Londra sau Campionatul European de Fotbal din Polonia şi Ucraina.

Totuşi de departe putem afirma că niciun loc al lumii nu poate concura anul acesta cu Londra, fiindcă niciunul nu deţine imensul atu pe care-l reprezintă Olimpiada de vara. Altfel, dacă ştii s-o străbaţi eficient şi fără lene, Londra poate fi nu foarte scumpă, primitoare, veselă, chiar dacă deja extrem de aglomerată şi asta pe bună dreptate. Nu vă îmbătaţi cu apă rece: trebuie ţinut cont totuşi că Londra nu este un oraş ieftin, poţi doar cu inteligenţă şi un pic de documentare să eviţi cheltuielile inutile.

In Europa dacă doriţi destinaţii mai ieftine puteţi opta pentru Budapesta, Istanbul, Dubrovnik, Tesalonik, Atena sau chiar Berlin. Iar daca anul trecut cele mai la modă desţinatii citadine au fost oraşe ca Paris, Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, Hong Kong şi Shanghai, lista pentru 2012 este radical modificată.

1. Londra

Cunoscută pentru vremea mai puţin prietenoasă, capitala Marii Britanii era şi până acum printre oraşele cele mai vizitate ale lumii, dar niciodată înaintea romanticului Paris. Jocurile Olimpice de vara de anul acesta fac din Londra capitala lumii pe întreaga perioadă a desfăşurării lor. Iar la sfârşitul anului se va deschide şi muzeul Charles Dickens, de la a cărui naştere se împlinesc 200 de ani. Pentru cei care vor sa mearga sa mai vadă şi altceva decât spectacolul olimpic Londra dispune o mulţime de muzee cu exponate spectaculoase. Pentru pasionaţii de plimbări peisajul urban tipic englezesc şi specific londonez le vor satisface pe deplin.

2. Sankt Petersburg

Poate a venit vremea ca pasionaţii de călătorii să-şi lase deoparte orice fel de reticente în privinţa Rusiei şi să „guste“ din farmecul metropolei care pe vremuri era locul preferat al aristocraţiei Imperiului Ţarist. Vom spune Ermitaj, pentru toate anotimpurile, şi mai–iunie pentru splendidele nopţi albe.

3. Viena

Rămânem în Europa pentru unul dintre cele mai romantice oraşe ale sale. Anul acesta este şi unul aniversar pentru aceasta capitala care este şi locul de naştere al unuia dintre cei mai mari pictori ai lumii: Gustav Klimt – 150 de ani de la naştere. În plus atracţiile obişnuite, dar şi organizarea tipic nemţească fac ca pentru cei care au ales ca destinaţie Viena să se simtă răsfăţaţi şi relaxaţi. Pentru iubitorii de distracţie există Volksgarten, un faimos club cu acoperiş retractabil, dar şi Praterul.

4. Panama City

Acest oraş din America Centrala a cunoscut un adevărat boom în ce priveşte dezvoltarea sa în ultimii ani. Cartierul Casco Viejo este patrimoniu UNESCO şi a fost transformat în ultimii ani într-un cartier modern, cu restaurante, magazine şi hoteluri de lux. Plajele orasului sunt, la rândul lor,  locuri perfecte pentru snorkelling. Un exemplu ar fi arhipelagul Bocas del Toro.

5. Seul

Aceasta capitala a devenit unul dintre cele mai vizitate orase tot cu ocazia desfăşurării unor jocuri olimpice, şi anume a celor din 1988. Puţini dintre noi ştiu că la Olimpiada Artelor din 1987 din acelaşi oraş una dintre cele mai apreciate lucrări a fos a unui român, sculptorul Alexandru Călinescu-Arghira, şi a fost amplasată în Parcul Olimpic. Aeroportul de aici este considerat cel mai frumos din lume, iar Boon Store, unul dintre cele mai şic magazine de modă.

Destinaţii numai bune de evitat

Fie ca sunt prea scumpe si nu justifică asta, fie că au devenit nesigure, iată câteva locuri care în anii trecuţi se bucurau de aprecierea turiştilor, pentru ca în 2012 să treacă într-un con de umbră.

Tulburările politice din ultima perioadă au făcut din Cairo o destinaţie periculoasă pentru turişti, în ciuda acestui fapt multă lume merge spre Egipt. Cel mai bine ar fi să faceţi acest lucru într-un cadru organizat – cu o agentie de travel cunoscută. Cairo – din cauza tulburarilor politice prin care trece Egiptul în ultima perioadă de după ceea ce s-a numit „primavara araba“. Dar puteţi merge la Sharm el-Sheikh fiindca statiunea se bucura de aceeaşi atmosferă calmă care a consacrat-o.

Ciudad Juarez, Mexic, din cauza luptelor dintre cartelurile de droguri, lupte ce s-au soldat cu mii de crime în ultimii ani. Alternativa s-ar numi Riviera Maya, cu vestigiile sale mayaşe care sunt cu atât mai importante în acest tumultuos 2012 pe care calendarul acestei vechi populaţii îl consideră ca fiind ultimul.

Oslo este considerată una dintre cele mai frumoase capitale ale nordului Europei, însă oraşul norvegian este şi extraordinar de scump. Anul acesta în trend este capitala Suediei, Stockholm.

Kenya a devenit nesigură din toamna anului trecut, când au fost răpiţi câţiva turişti în staţiunea Lamu, iar la final de octombrie o grenadă de mână a explodat la Nairobi, ucigând 14 oameni. Dacă vreţi Africa, Ghana este considerată a fi o ţară sigură, cu peisaje excepţionale, un loc liniştit, neepuizat încă de turişti.

Daca v-aţi gândit la Statele Unite, se pare ca oraşul Detroit, alta dată preferat de călători şi supranumit Motor City, a căzut într-un fel de dizgraţie din cauza unor probleme administrative locale, în locul lui putând fi ales tot un oraş din statul Michigan, mai mic şi mai liniştit, Ann Arbor.

În lumina ultimelor evenimente din Italia poate pentru acest an pentru siguranţa dumneavoastra evitaţi zona afectată de cutremurele care au zguduit Ferrara la sfarsitul lunii mai. Deşi sunt păstrătoare a unui patrimoniu UNESCO colosal, aceste oraşe reprezintă un pericol pentru siguranţa turistului.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago