Top 10 trasee de plimbare pentru a gusta un strop de istorie

Locuri precum Beijinul imperial, Londra victoriană sau cosmopolitul Istanbul vă pot oferi momente de neuitat pășind prin istorie și trăind senzații cu adevărat unice. Am căuat să adunăm în această descriere doar câteva din cele mai pline de istorie și trăire locuri de pe mapamond.

1 Drumul Libertății, Boston Massachusetts, SUA

Vizitând America erei coloniale veți descoperi cu siguranță și motivele ce au declanșat Revoluția. Vedeți unde au trăit, unde și-au declarat independența și drepturile, unde au dus bătăliile și unde și-au îngropat primii cetățeni ai SUA. Și libertățile obținute ulterior au avut importanță – Boston a fost un adăpost pentru sclavii de culoare evadați din sud. Aleea lungă de 4 km conduce în 16 locuri și la clădiri de importanță istorică. Ar fi bine să știți că ar trebui urmat drumul marcat cu cărămizi roșii din Boston Common. Turusile cu ghid, având durata de 90 de minute, pornesc din centrul pentru vizitatori aflat pe State street, la nr 15.

2. The Loop, Chicago, Illinois SUA

Cel mai grozav traseu de plimbare printr-un oraș american am putea spune că este în Chicago. Această metropolă a fost întemeiată de comercianți, iar funcționarismul solid este expresia sa de bază. The Loop, principala zonă de afaceri din interiorul unui traseu circular de tren suspendat, reprezintă un mircocosmos vechi de 150 de ani, de arhitectură americană modernă și locul de naștere a zgârie norilor. Alimentați-vă în jungla urbană cu un hot dog de Chicago – doar carne de vită, fără ketchup, cu garnitură de muștar, hrean și roșii. Turul cu ghid pornește din colțul intersecției străzii Michigan cu Washinton.

3 Vieux Carre, New Orleans, Louisiana, SUA

Cartierul francez, sau Vieux Carre, este o adevărată provocare pentru simțuri – pereți colorați, dantelării fine din fier forjat, acorduri de jazz într-o noapte fierbinte de vară și aroma fructelor de mare care adie dinspre bucătării. Amestecul de culturi – galică, latină, aficană și celtică – a produs o mulțime de povești despre Vampiri și fantome. Festivalul din Cartierul Francez din aprilie este o sărbătoare a muzicii locale, a gastronomiei și a artei.

4 Orașul Interzis, Beijing, China

Dacă ajungeți în capitala Chinei merită să vă plimbați prin cel mai mare palat din lume. Treceți pe sub privirile înfricoșătoare ale leilor de bronz și ale balaurilor îmbrăcați cu plăcuțe strălucitoare. Mergeți printre numeroasele clădiri din lemn vopsit, cu acoperișiri înclinate și streșini curbate, împodobite cu creaturi fantastice. Treceți pe sub arcadele întunecoase și aplecați-vă peste balustradele de marmură ale râului cu Ape Aurii. Bucureți-vă ochii în sala tronului și admirați aurul, jadul și fildeșul din Sala Trezoreriei, După care vă puteți relaxa în Grădina Imperială. Poate ar trebui să știți că viza este esențială pentru a intra în China. Pentru un tur complet în Orașul Interzis, începeți de la Poarta Meridian (Wumen) din Piața Tiananmen. Există ghiduri audio în engleză.

5 Fortul Roșu (Lai Qila), Delhi, India

Mergeți de-a lungul zidurilor impunătoare din gresie roșie, care înconjoară fortul pe o suprafață de 50 de hectare și admirați echivalentul indian al Orașului Interzis. Acest oraș construit în interiorul altui oraș, finalizat în 1648, a fost ridicat de jahan Șah, cel care a înălțat Taj Mahal, și etalează aceeași opulență, extravaganță și rafinament. Admirați ornamentele ca niște broderii din sălile mari, palatele din marmură, Moscheea Perlei și clădirea băii. Vizitați fortul din octombrie până în martie pentru a vă bucura de o vreme mai răcoroasă.

6. Dubai, Emiratele Arabe Unite

Admirați arhitectura modernă uluitoare alături de clădirile arabe autentice, de piețele și moscheele tradiționale. Vechile souk-uri sunt încă pline de viață, iar ambarcațiunile din lemn continuă să circule pe râul Dubai. Însă construcțiile futuriste precum Palm Jumeirah – cea mai mare insulă artificială, construită în formă de curmal – fac din Dubai unul dintre cele mai dinamice orașe de pe planetă din punct de vedere arhitectonic.

7 Orașul vechi, Istanbul, Turcia

Trăți agitația perpetuă a acestui oraș legendar, cu o populație cosmopolită. Capitală a trei imperii mari, așezat între patru măr și întinzându-se pe două continente, orașul Istanbul este de o diversitate excepțională. Admirați interiorul uluitor de la Hagia Sofia, hipodromul roman, Moscheea Albastră, Palatul Topkaki și faceți cumpăraturi în deja celelbru Mare Bazar. Studiați o hartă și alegeți-vă obiectivele de vizitat pornid ca punct de plecare piața Sultan Ahmet.

8 Orașul vechi, Tallin, Estonia

Rătăciți pe străzile pietruite către primăria în stil gotic, pe lângă biserici ale căror turle vă uimesc și alteliere unde sticla și ceramica sunt încă relucrate manual. Bucurați-vă de amestecul surprinzător de armonios al stilurilor adoptate după secole de ocupație străină. Cel mai bine ar fi să vă rezervați tururile prin agenții de turism.

9 Whitechapel, Londra lui Jack Spintecătorul, Anglia

Întoarceți-vă în timp în Londra infractorilor din epoca victoriană, când toate femeile străteau cu frica în sân din cauza celui mai odios criminal – Jack Spintecătorul. Faceți un tur prin ceea ce a mai ramas din vechiul East End, pe străzile înguste și pline de smog, cu alei prost luminate, pe urmele ucigașului în serie care a captivat atenția întregii lumi. Acesta a ucis și mutilat cel puțin cinci victime, toate prostituate, la sfârșitul anilor 1880. Se pare că numărul victimelor sale a fost de fapt mai multe. Ucigașul nu a fost niciodată prins. Tururile pornesc de la ieșirea din stația de metrou Tower Hill.

10 Quadrat d’Or, Barcelona, Spania

În Quadrat d’Or, în chiar inima acestui oraș al artei, puteți admira o serie de clădiri moderniste și avangardiste care stau alături, într-un muzeul în aer liber etalând fier forjat, mozicuri și curbe imaginate de arhitectul suprarealismului Antonio Gaudi.

Maria Stefan

Recent Posts

Simfonia Apei revine la Fântânile Urbane din centrul Bucureștiului

Fântânile Urbane din centrul Bucureștiului sunt pregătite să găzduiască din nou, începând cu data de…

o zi ago

Descoperire spectaculoasă pe un câmp din Prahova / FOTO

Mai multe morminte datând din epoca bronzului au fost descoperite de arheologii de la Muzeul…

o zi ago

Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul…

2 zile ago

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

2 zile ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

3 zile ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 săptămâni ago