Ascensorul (sau lift, mai comun) este un mecanism ce se mişcă pe direcţie verticală şi poate transporta persoane (şi/sau materiale) între etaje (niveluri sau punţi, la vapoare) într-o clădire sau în alte structuri, scutind persoanele respective de depunerea unui efort fizic ridicat pentru a urca sau coborî. În sine acest mecanism este banal pentru cei mai mulţi dintre noi, care îl folosim zilnic, totuşi există câteva lifturi care merită încercate pentru priveliştile panoramice, citadine sau montane pe care le oferă la capătul călătoriei.

1. Turnul CN, Toronto, Canada

\"\"

Cel mai înalt turn din lume este asemuit cu un toc cui ce sfindează panorama oraşului Toronto. Un ascensor din sticlă vă poartă până la platforma de observaţie în aer liber, în doar 58 de secunde. Pentru curajoşi este recomandat să mai urce încă 33 de etaje pentru a se bucura de priveliştea oferită de alte 3 puncte de observaţie. Ultima platformă, absolut ameţitoare, de pe Sky Pod, se află la o înălţime de 447 de metri. Dacă consideraţi că nimeni nu e suficient de nebun încât să urce până acolo, aflaţi că ar fi mai nimerit să vă faceţi rezervare online pentru a evita aglomeraţia. Dacă aveţi vreo idee năstruşnică sau romantică de Crăciun cu acest obiectiv, mai bine vă lăsaţi păgubaşi pentru că turnul este închis.

2. Muzeul Maritim Columbia Britanică, Canada\"\"

Cel mai vechi ascensor din America de Nord, care este încă în folosinţă, a fost instalat în 1899, în această clădire elegantă ce a adăpostit cândva Curtea de Justiţie. A fost construit pentru al doilea preşedinte al Curţii, dar cum acesta a murit înainte ca ascensorul să fie gata, liftul a devenit subiectul unor poveşti cu blesteme şi fantome. Luxul este la el acasă, aşadar păşit cu grijă în interiorul acestei cutii aurite, bogat decorate şi dotate cu un grilaj filigranat. Există şi câteva tururi speciale – \”cu fantome\” organizate în luna Octombrie.

3. Turnul Eiffel, Paris, Franţa

\"\"Urcaţi în acest simbol al Franţei şi studiaţi atent structura care a provocat indignare în momentul construirii sale, pentru Expoziţia Universală din 1899. La vremea constucţiei sale Turnul Eiffel era cea mai înaltă clădire din lume, dar a fost ridiculizată pentru forma sa geometrică metalică. A durat câteva decenii până să fie perceput ca un clasic al modernităţii. Ascensiunea de 320 de metri se încheie cu o vedere panoramică a Parisului, minunată mai ales la apus. Nu rataţi mecanismele impresionante ale ascensorului, aflate la subsol, care continuă să funcţioneze după ce au fost restaurate şi computerizate, la mai mult de un secol de la inventarea lor. Este deschis zilnic de la 9 la 22.

;

4. Empire State Building, New York\"\"

Una dintre cele mai minunate panorame urbane este cea a Manhattanului văzut de pe Empire State Building, ale cărui 103 etaje sunt deservite de 73 de ascensoare manevrate de 193 de km de cabluri şi care funcţionează cu o viteză de 183-305 metri pe minut. Observatorul de la etajul 86 are o zonă închisă cu sticlă şi promenade dechise, priveliştile nocturne sunt spectaculoase. există şi un observator la etajul 102.Ultima cursă a ascensorului pleacă pe la 1.15 dimineaţa. Puteţi cumpăra biletele online pentru observatorul de la etajul 86, pentru celălalt însă pot fi cumpărate doar de la casa de bilete de la etajul 2 al clădirii.

;

5. Taipei 101, Taiwan

\"\"

Acesta este locul în care poţi trăi senzaţia unei călătorii cu racheta, fără a părăsi însă pământul. Clădirea are 101 etaje, având o înalţime de 508 metri şi este dotată cu 67 de ascensoare, dintre care două pentru platforma de observaţie. Alte ascensoare au o înălţime de două etaje şi se deschid simultan pe două niveluri. Intrarea şi casa de bilete se află la etajul cinci al centrului comercial din clădire.

;

6. Burj Khalifa, Dubai, Emiratele Arabe Unite

\"\"

Admiraţi un proiect unic. Burj Khalifa (anterior Burj Dubai), cu un design care foloseşte elemente islamice şi inspirat de o floare a deşertului, a fost inaugurat în 2009. Cel mai rapid ascensor din lume, cu cabine duble, deserveşte cea mai înaltă clădire de pe planetă: 828 de metri (peste 150 de etaje) şi o platformă de observaţie la etajul 124.

;

7. Hotelul Westin St. Francis, San Francisco, SUA

\"\"

Suiţi-vă într-unul dintre cele cinci ascensoare exterioare – cele mai rapide din oraş – în holul hotelului. Apăsaţi pe 32. Ţineţi-vă bine, căci veţi fi catapultat cu o viteză de 305 metri pe minut. În mai puţin de 30 de secunde, timp în care urechile încep să ţiuie, în faţa ochilor vi se deschide panoram oraşului San Francisco. Coborârea vă dă senzaţia că sunteţi înghiţit de oraş. Hotelul se află în Union Square, în inima oraşului, în apropiere de Chinatown, de cartierul teatrelor, de magazine şi restaurante elegante.
;

8. Liftul Hammetschwand, Burgenstock, Elveţia\"\"

Urcaţi minunata cărare ce vă poartă de-a lungul dealurilor din peninsula Burgenstock până la mijlocul platoului Hammetschwand, care se proiectează deasupra lacului Lucerna. Aici veţi descoperi cel mai înalt ascensor exterior din Europa. În mai puţin de un minut, vă veţi înalţa la 153 de metri, cuprinzând o panoramă ameţitoare. De pe Hammetschwand, perspectiva Alpilor Elveţieni şi a lacurilor este inegalabilă. Drumeţia pe dealurile dinspre est, pe itinerariul Felsenweg, durează 20 de minute. Drumul şi ascensorul sunt deschise doar în sezonul cald aprilie- octombrie.

;

9. Suur Munamagi, Vorumaa, Estonia

\"\"

Urcaţi cu un ascensor pe vârful unui deal singuratic, într-unul dintre cele mai sălbatice locuri din lume. Suur Munamagi (Dealul Muntelui Ou) din Haanja, în sudul Estoniei, este cel mai înalt punct (318) din statele baltice. Acest lift vă poartă până în turnul de observaţie înalt de 29 de metri, de unde vi se deschid privelişti spre vechile păduri şi spre lacurile din Estonia, Letonia sau Rusia. Drumul de la Tallinn la Plaani poate fi parcurs cu maşina în cam 3 ore şi 50 de minute. De aici mai aveţi cam 700 de metri până la  Suur Munamagi. Vara ascensorul funcţionează zilnic, iarna în schimb ar fi bine să verificaţi orarul.

10. Baiyoke Sky Hotel, Bangkok, Thailanda\"\"

Admiraţi metropola asiatică din ascensorul exterior, de sticlă, al celui mai înalt hotel din Thailanda – 328 de metri. În afară de observator, la etajul 84 există o platformă care se roteşte 360 de grade. Nu rataţi panorama nocturnă din Sky Lounge.