Timişoara palatelor ţigăneşti: de la clădirea fostei Securităţi comuniste, la castelul Puiu Napoleon

În numeroase rânduri în cei peste 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, în Timişoara sunt reclamate abuzurile pe care clanurile de rromi le fac la adresa clădirilor de patrimoniu din centrul urbei. Prin corupţie, acte false, presiuni de toate felurile aceştia au reuşit să se instaureze peste casele vechi ale oraşului.

Palatele rromilor înstăriţi din Timişoara se împart în două categorii: vile somptuoase ridicate de la zero în cartierele oraşului sau clădiri vechi cumpărate în zona centrală şi modificate după bunul plac. Multe dintre ele nu sunt locuite de cei care le-au construit sau cumpărat.

Timişorenii care trec pe lângă impunătoarele palate de lângă Parcul Rozelor sau de lângă Gara Mică, văd rareori pe cineva în curte sau la geamurile vilelor. De obicei, casele sunt îngrijite de români angajaţi de ţiganii plecaţi în străinătate, aceştia revenind doar pentru perioade scurte în România. Proprietarii rromi sunt văzuţi mai degrabă la ştiri, atunci când autorităţile pun la cale câte o razie, iar Timişoara nu a dus lipsă de aşa ceva. Inclusiv Interpolul a bătut la uşa palatelor ţigăneşti din capitala Banatului, acum doi ani, când investigatorii străini anchetau membrii ai clanului Cârpaci suspectaţi de ilegalităţi în Germania.
Autorităţile au reuşit, de-a lungul timpului, să şi demoleze câteva dintre construcţiile somptuoase, pentru că nu aveau autorizaţie de construcţie, însă niciodată demolarea nu s-a produs fără scandal. Ultima acţiune de acest gen a avut loc în 2009.
Poate cea mai cunoscută casă din Timişoara aflată acum în proprietatea rromilor este fosta clădire numărul 1  a fostei Securităţi, de pe bulevardul C.D. Loga. În perioada 1948-1970, la subsolul acelei vile au fost torturaţi mii de bănăţeni care s-au opus regimului comunist. Imobilul a ajuns în posesia clanului Stancu în 2001, când clădirea a fost retrocedată unui medic. Primăria a promis că nu abandoneză clădirea şi o va răscumpăra de la fostul proprietar, însă romii au dat mai mult pe palat. Clanul Stancu a renovat clădirea şi a scris pe forntispiciu, cu litere de aramă, „Castelul Puiu Napoleon”. Puiu Stancu, un rrom care se ocupă cu afaceri cu maşini în Germania, este stăpânul palatului, iar Napoleon este fiul lui, de 13 ani.
Cum a pus mâna pe clădire, clanul Stancu a dat jos de pe el placheta montată în 1995 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Timiş, motivând că \”nu vrem să afle copii despre Securitate\”. Între timp, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici a montat un alt monument în faţa palatului ţigănesc, care să păstreze vie memoria eroilor anticomunişti.
Maria Stefan

View Comments

    Recent Posts

    Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

    Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

    6 zile ago

    Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

    Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

    6 zile ago

    Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

    Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

    7 zile ago

    Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

    Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

    o săptămână ago

    Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

    Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

    2 săptămâni ago

    400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

    O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

    2 săptămâni ago