În anul 1961, în curtea fostei fabrici de mobilă „Steaua Roșie” din Zalău, a fost descoperit întâmplător, cu ocazia efectuării unor lucrări de canalizare, un tezaur monetar format din peste o mie de monede din cupru.

Datând din secolul al XVIII-lea, tezaurul este compus din monede cu valoarea de 10 și 20 de polture.

„Monedele din tezaur au fost emise între anii 1704 și 1706 de către Francisc Rákóczi II (1704-1711), conducătorul mișcării antihabsburgice de la începutul secolului al XVIII-lea. Monedele erau depuse într-un vas din ceramică pe care descoperitorii l-au distrus. Muzeul din Zalău a reușit să salveze la vremea respectivă 172 de piese și un fragment din vasul în care au fost depuse. Cea mai timpurie piesă din tezaurul de la Zalău a fost emisă în anul 1704. Emisiunile monetare ale anului 1704 nu au siglă de monetărie. Abia din anul următor unele piese (nu toate) vor purta pe avers sigla monetăriilor unde au fost emise. Piesele fără siglă de monetărie se consideră că au fost emise la Kremnica, în Slovacia de astăzi, fapt discutabil însă. Majoritatea pieselor ce compun tezaurul de la Zalău, au fost emise în anul 1705”, precizează dr. Emanoil Pripon, cercetător științific II, numismatică și restaurare, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Istorie și Artă – Zalău.

Mai multe informații despre tezaurul descoperit la Zalău puteți afla vizitând expoziția temporară „Metamorfozele Orașului”, găzduită de Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău în Beciul Cultural.