Tezaur din monede de aur bizantine, descoperit în Israel / FOTO

Un tezaur format din 44 de monede de aur bizantine a fost descoperit recent în urma săpăturilor în zona sitului arheologic Paneas, cunoscut mai târziu sub numele de Banias, din Israel.

Dr. Gabriela Bijovsky, expertă în numismatică în cadrul Autorității pentru Antichități din Israel, a analizat tezaurul, compus în întregime din monede de aur pur, și a identificat câteva monede din timpul împăratului Phocas (602-610 e.n.) și multe monede bătute de împăratul Heraclius (610-641 e.n.). Cele mai recente monede, ale lui Heraclius, ajută la datarea tezaurului în perioada cuceririi musulmane a Levantului, în 635 e.n, informează Agerpres.

„Tezaurul de monede, cântărind aproximativ 170 de grame, a ascuns la baza unui zid de piatră în momentul cuceririi musulmane. Descoperirea reflectă un moment specific în timp, când ni-l putem imagina pe proprietar ascunzându-și averea în fața amenințării războiului, sperând să revină într-o zi pentru a-și recupera bunurile. Privind retrospectiv, știm că el nu a fost atât de norocos”, a spus dr. Yoav Lerer, directorul lucrărilor de excavare din partea Autorității pentru Antichități din Israel.

„Majoritatea monedelor sunt ale împăratului bizantin Heraclius”, a declarat dr. Bijovsky,

„Ceea ce este deosebit de interesant este că în primii săi ani ca împărat pe monedă era înfățișat doar portretul său, în timp ce la scurt timp după aceea, apa și imagini cu fiii săi. Aceștia pot fi văzuți crescând – din copilărie până când imaginea lor are aceeași dimensiune cu cea a tatălui lor, care este înfățișat cu o barbă lungă”, a adăugat cercetătoarea.

În prezent parc național, Banias este un sit arheologic din Israel ridicat inițial de canaaniți, care au dedicat un altar zeului Baal. În perioada elenistică, Banias a servit drept loc de cult pentru zeul Pan (de unde provine numele original grecesc al sitului – Paneas). Așezarea a cunoscut apogeul în perioada romană timpurie, când regele Irod cel Mare și fiul său Filip al II-lea, au reconstruit în întregime orașul și l-au denumit Caesarea Philippi, în onoarea împăratului roman Augustus.

Conform tradiției creștine, Banias a devenit faimos drept loc în care apostolul Petru a proclamat că Iisus este Hristosul, iar Iisus i-a dat lui Petru cheile împărăției cerurilor.

Foto: Facebook / Israel Antiquities Authority

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago