Categories: noutăți

Străziile înguste ale Sibiului- Povestea nespusă a orașului

Chiar dacă de la înființarea Sibiului ca cetate vizitatorii tind să creadă că toate vocile șoptitoare de basme au fost purtate de vânt în direcția lor, cele mai frumoase povești se spun pe străzile nepătate ale orașului: străzile înguste și adesea scăpate din vedere.

O vedere de sus a Sibiului (Biserica Evanghelică)

Sibiu este un oraș situat în inima Transilvaniei și cunoscut pentru Muzeul Național Brukenthal și numeroasele sale picturi europene, biserica Evanghelică și Turnul Sfatului, ambele situate în apropiere. Mai mult, arhitectura sa germanica moștenită de la sașii ce obișnuiau să locuiască aici în secolul al 12-lea, este cunoscută chiar și peste hotarele țării noastre, fiind răspândiți termeni simbolici precum “Ochii Sibiului”.

Piata Aurarilor

În opinia mea, frumusețea orașului nu constă doar în marile puncte de atracție, ci mai degrabă în străzile mici și înguste, străzi pe care mulți dintre vizitatorii orașului nu se gândesc să le viziteze, străzi ascunse a căror existență e cunoscută prea puținor oameni, străzi ce încă păstrează secrete din vremea în care orașul abia ce lua amploare în jurul lor.

Străzi înguste văzute altfel

Aceste drumulețe și pasaje parcurse de turiștii ce iși fac rost de timpul necesar pentru a admira partea mai liniștita a orașului, par plasate întâmplător. De fapt, acestea au un rol precis, gândit încă din secolul al XIII-lea. Într-un oraș, străduțe de acest gen ajutau, și încă ajută, nu doar la circulația din timpul unei perioade calme, ci și pe timpul unui asediu, unui incendiu, a unui fenomen natural sau chiar a evacuării morților din timpul unei epidemii de ciumă, unind anumite locații, anumite străzi principale.

Așadar, străzile din Orașul de Sus sunt plasate cu o anumită funcție, sunt gândit așezate și ordonate, putând chiar să fie trasate exact cu o linie dreaptă, pe când străzile din Orașul Vechi, construit cu cel puțin 150 de ani înaintea Orașului de Sus, sunt plasate destul de întamplator, nearanjat, după cum se așezau familiile și cum doreau acestea să parceleze.

Strada Argintarilor

Aceste ramuri înghesuite ce obișnuiau să înrămeze orașul si să îi păstreze și cele mai întunecate secrete, înfrumusețează acum centrul plin de activitate și veselie, ce găzduiește mii de turiști în fiecare an, fiind un punct de atracție major, chiar dacă nu este mereu specificat in ghidurile de călătorie.

Turnul Scării Aurarilor

Dudaș Patricia

 

Tineri Jurnalisti Online

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

o zi ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

4 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago