Categories: de pe globnoutăți

Stonehenge nu a fost un calendar străvechi! Care este noua ipoteză?

Stonehenge din Anglia este unul dintre cele mai cunoscute și totodată misterioase construcții megalitice de pe glob. Până acum doi-trei ani, specialiștii credeau că Stonehenge a fost un uriaș calendar solar. Noile cercetări contrazic tot ceea ce s-a știut până acum.

Stonehenge este cel mai faimos și totodată cel mai misterios monument megalitic din istoria lumii, astăzi parte a patrimoniului UNESCO. A fost construit acum 5000 de ani, în câmpia de la Salisbury, în comitatul Wiltshire, Anglia.

Practic este o construcție circulară, realizată din bucăți uriașe de piatră șlefuite. Primul cerc, cel exterior, are un diametru de 33 de metri, compus din 30 de menhire (blocuri imense de piatră șlefuită așezate în poziție verticală). Fiecare pereche de pietre uriașe are poziționată deasupra un alt bloc imens de piatră, și seamănă cu niște uși sau ferestre uriașe. Al doilea cerc, cel interior, este format din alte pietre de mari dimensiuni, dar mai mici decât cele exterioare.

Cel de-a treia amenajare, și ultima, aflată chiar în mijlocul complexului este sub forma unui semicerc, alcătuită din pietre de mici dimensiuni. În urma săpăturilor arheologice au fost descoperite și numeroase morminte neolitice, numite „găurile lui Aubrey”, dar și o placă mare de gresie, situată chiar în mijlocul complexului.

Cum a fost construit Stonehenge, cu mijloacele tehnice de atunci, dar mai ales scopul acestui complex, rămân și astăzi un mister. De altfel, monumentul megalitic atrage anual milioane de turiști, mulți dintre aceștia pasionați de paranormal. Una dintre ipotezele cele mai cunoscute avansate de specialiști, este aceea că Stonehenge a fost un uriaș calendar solar. Ipoteza este infirmată însă, recent, în urma unor alte studii.

Prima ipoteză: uriaș calendar solar în mijlocul câmpiei

Stonehenge, în forma actuală, așa cum arată cercetările arheologice întreprinse de-a lungul timpului, a fost construit între 3000 și 1250 ÎHr, în aceea perioadă de tranziție de la neolitic, adică epoca primilor agricultori și păstori, la epoca bronzului. Complexul este unic prin aranjamentul acelor pietre uriașe, în poziție verticală, cu mijloacele tehnice ale vremii.

Ceea ce uimește în plus la Stonehenge este faptul că pietrele au fost aduse de la o distanță considerabilă, într-o epocă în care, în Britania, nu era cunoscută roata. Mai precis, pietrele au fost aduse de la o distanță de peste 200 de kilometri depărtare, tocmai din Țara Galilor.

În urma cercetărilor realizate de specialiști s-a ajuns la concluzia că aceste misterioase cercuri de piatră ar fi un uriaș observator astronomic preistoric, plus un calendar. Se presupune că funcționa ca un calendar solar cu 365 de zile, ca în prezent. El servea și unor scopuri religioase, precum determinarea solstițiilor, însoțite de ritualurile aferente. Timothy Darvill, un profesor și arheolog britanic la Universitatea din Burnemouth, oferă revista Antiquity o serie de argumente privind utilizarea Stonehenge drept calendar solar. Cele 30 de pietre din cercul exterior ar fi reprezentat cele 30 de zile ale lunii, iar pietrele interioare, cinci zile ale săptămânii.

Vechile ipoteze infirmate de noile cercetări

Doi oameni de știință, matematicianul Giulio Magli de la Institutul Politehnic din Milano și astronomul Juan Antonio Belmonte de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare au infirmat însă această ipoteză, care a rezistat mai bine de un secol, despre funcționalitatea complexului de la Stonehenge.

Practic, prin afirmațiile acestor doi cercetători se schimbă tot ce se știa despre acest loc misterios. Calculele indică că Stonehenge este departe de a fi un calendar solar. „Dintr-un punct de vedere simbolic, Stonehenge este cumva legat de fenomenele celeste, dar este mult spus că a servit drept calendar solar”, a precizat Magli pentru Livescience.

Cei doi cercetători spun că cercul de pietre verticale nu este suficient de precis pentru a determina zilele calendaristice de-a lungul anului. În plus, noile cercetări arheologice la Stonehenge arată că de fapt marele complex megalitic era un monument dedicat strămoșilor, cele mai bune dovezi fiind numeroasele gropi funerare din cadrul Stonehenge, dar și o expresie a puterii căpeteniilor din zona câmpiei Salisbury. Acesta ar fi servit și drept centru comunitar religios. 

Alexandra Delgado

Recent Posts

Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul…

8 ore ago

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

8 ore ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

o zi ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

2 săptămâni ago