Știați că una dintre cele mai mari cetăți romane din Dobrogea este cvasi-necunoscută: istoria orașului Libida

Libida (sau Ibida după alte surse) este un oraș antic roman, care se găsește nu în Italia sau cine știe unde aiurea ci în ciuda numelui exotic chiar în Romania, undeva în podișul Babadag, în Dobrogea. Cetatea este necunoscută turiștilor românilorși străini, chiar și istoricii pot fi încurcați cu întrebarea unde se găsește această cetate romană.

Aflată la câțiva kilometri distanță de Babadag în direcția Slava Rusă într-un peisaj ce pare netulburat de trecerea timpului și care îmbină frumusețea naturală cu imagina patriarhală a satelor, cetatea pare ascunsă în cea mai mare parte, pentru că săpăturile au scos la iveală doar o mică parte din marele oraș ce a dăinuit odinioară aici. Totuși te va răsplăti imediat cu cele mai frumoase ziduri romane pe care le-ai văzut până acum.

Libida, scurtă istorie a unei istorii mărețe

Libida a fost la un moment dat cea mai întinsă cetate romano-bizantină din Dobrogea, din teritoriul ei făcând parte și alte câteva sate sau așezari, unele regăsite până în zilele noastre: Vicus Novus, o comunitate de veterani și cetățeni romani, Vicus Petra, satul cu cea mai evoluata organizare internă din Dobrogea și înca 3 așezări – Topolog, Turda și Closca.

Așezată la poalele munților Pricopanului, cetatea era strategic așezată pentru pentru a proteja comunitățile ce se ocupau cu pășunatul, viticultura și albinăritul.

În Libida s-au descoperit inscripții cu nume indigene și romane – cetățeni romani civili și veterani. Cu siguranță în primii ani ai creștinismului aici s-a dezvoltat un important centru monahal creștin timpuriu. Calugări sciti s-au stabilit aici într-unul dintre primele complexe monahale ale acestei zone. În zile noastre din păcate, 1600 de ani mai tarziu, acest complex monahal, abia descoperit, a fost distrus cu buldozerul de niște oameni care au considerat că terasarea zonei, la dorințele unui investitor este mai importantă decât istoria acestor meleaguri. Se pare că astfel, fără prea mare vâlvă, ar fi fost distrus cel mai vechi complex monahal de pe teritoriul țării noastre, datând din secolul al IV-lea. El făcea parte dintr-o zona arheologică mai amplă, cuprinzând vestigii din mai multe perioade istorice: paleolitic, eneolitic, prima epocă a fierului, epocile romană, romano-bizantină și medievală. Tragedia s-a întâmplat în vara anului 2007.

Cetatea Libida se întinde pe aprox. 24 de hectare și a fost descoperită abia în 1988, deși ruinele ei se afla la doar 50 de metri de casele din satul Slava Rusă.

Cetatea Libida este unul din cele mai misterioase situri arheologice din Dobrogea. În anul 2001 a fost descoperita în incinta “metropolei” calea de acces și de aparare pentru cetate, ansamblul Porții de Vest. Din minunata metropolă care era odata Cetatea Libida din Tulcea, ce adapostea aproximativ 10000 de locuitori, acum a ramas in urma doar o mare de ruine.

Maria Stefan

View Comments

  • Este tipic pentru politicienii nostri care sustinuti din exterior se straduiesc din rasputeri sa distruga istoria de pe aceste meleaguri. Pe alocuri au reusit dar nu vor reusi in totalitate, oamenii au inceput sa se trezeasca si se vor schimba multe.

    • Sa speram ca aveti DREPTATE! Si eu SPER ca pana la urma, Dacii vor iesi la IVEALA din toate "gropile istorice " in care au fost aruncati de tradatori de-a lungul existentei lor!!

    • 8TO akmm !
      Patriotismul tau este identic comentariului pe care l-ai facut mai sus!!!
      ADICA:valoarea: 0000 exponentiala!Daca taceai,aveai sansa sa ramai "filosof"!!ASTFEL:AUTOMAT te-ai incadrat in linia tradatorilor/defaimatorilor/manipulatorilor/intoxicatorilor/si altor CAPUSE nesatule care incearca o simbioza pe TRUPUL acestei TARI,atat de grav afectata de TOTI NETREBNICII,asemanatori TIE!

      P.S.NICI NU ESTE DE MIRARE CA-TI ASCUNZI IDENTITATEA dupa a schie de talharienumita "akmm" in traducere:"autor mancator de k...t multiplicat" = TU INSUTI!

      "RUSINEA"???!!! Nu cred ca are sens pt. tine si toate capusele de genul tau!!!!!Locul tau este la groapa sapata ISTORIEI si Natiunii ,alaturi de toti capusarii IDENTICI!

      P.P.S.NU TE OBOSI SA MA CONFRUNTI!! CU MINE NU VEI AVEA NICI un SPOR,atata vreme cat nu posezi doua CALITATI,care m-ar determina sa te re-evaluez:aratandu-mi ca esti "OM" si "RESPONSABIL" pt. "K.....L" cu care te lasi "DEPISTAT" de la distanta:PUTE!!!!

      Oricine poate gresi:"ERARE HUMANUM ESSE!"si poate fi iertat! DAR cine repeta "GRESELILE" de genul tau:NU VA FI IERTAT IN VECII VECILOR!!

    • Aproape de locurile natale, Babadag, oraș ce are alte urme de cetate pe malul lacului la fel cu mult mai multă vizibilitate cetatea din Enisala....

  • Articolul contine asa de multe erori incat nici nu ma mai obosesc sa le anumar.Sunt nascut in Slava Rusa si mi-am trait copilaria fascinate de cei de dinaintea mea.

  • Nu neapărat ! Poate mai simplu de înțeles , ar fi că sunt inculți doritori de imbogățire și pentru interesul lor îngust , sunt în stare să-și omoare și părinții , d-apăi istoria . Boii , sunt în interior . De-afară , e doar îndemnul !

  • akmm are dreptate! Nimic deosebit pe acolo, poate ruinele nu sunt suficient dezvelite iar autorul articolului exagereaza de dragul exagerarii. Nu asa se face istoria!

    • Ne poți sublinia și nouă cu se exagerează în articol? Te-ai gândit că nu stăpânești istoria și ar trebui să pui mâna pe carte?

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago