Categories: Istorie

Știați că un corp de clădire de la Castelul Corvinilor era denumit în trecut „Palatul Mare dinspre oraș”?

Ridicat în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în vremea principelui Gabriel Bethlen (1613-1623), palatul este format din subsol, parter și etaj, cărora li s-a adăugat în secolul al XIX-lea, o galerie neo-gotică sprijinită pe coloane.

Actualmente, toate încăperile palatului sunt restaurate și redate circuitului de vizitare, scrie Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.

Castelul Corvinilor (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)

Castelul Corvinilor sau Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România.

Castelul Corvinilor (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)

Istoria Castelului Corvinilor incepe in secolul XV, cand Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei pune piatra de temelie a acestei constructii, pe locul unei vechi cetati. Constructia castelului cuprinde 4 mari etape:

Prima faza cuprinde ridicarea a doua ziduri de aparare (curtine) in jurul vechii cetati, construite din blocuri de calcar. Zidurile curtinei erau flancate de turnuri circulare si dreptunghiulare. Turnurile circulare sunt Turnul Capistrano, Turnul Pustiu si Turnul Tobosarilor. Turnurile rectangulare plasate in zonele de nord-vest si de sud-est ale castelului erau prevazute cu intrari carosabile si niveluri de aparare. Intrarile in castel se faceau cu ajutorul unor poduri, ceea ce il apropie si mai mult de castelele din occident. Podurile erau sustinute de piloni de piatra, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile.

Castelul Corvinilor (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)

Palatul propriu-zis este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala. Functionalitatea acestor sali ne este sugerata de corespondentele tipologice din mediul teuton.

O alta constructie impresionanta este galeria si Turnul Nje Boisia (Nu te teme). Legatura cu castelul este asigurata prin intermediul unei galerii suspendate, sprijinita pe stalpi de calcar.

Castelul Corvinilor (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)

A doua faza de constructie se incheie o data cu moartea lui Iancu de Hunedoara. Dupa 1458 se fac lucrari in zona nordica a castelului, finalizate cu asa numita aripa Matia. Aici se afla o pictura cu subiect laic, model unicat.

In cea de-a treia etapa, anume secolul XVI apar cateva constructii civile, in zona turnului vechi de poarta (unul din cele dreptunghiulare) cu ocazia ultimelor lucrari de restaurare.

Castelul Corvinilor (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)

A patra etapa poarta pecetea principelui Gabriel Bethlen, care modifica in spiritul vremii, parti din castel. Astfel, pe latura estica este construit Palatul mare compus din camere de locuit si o sufragerie. Se fac demersuri pentru reamenajarea Salii Dietei, prin inlaturarea intregii arhitecturi gotice, rezultand incaperi cu functionalitati diverse, menite sa demonstreze incadrarea in tiparele vremii. Lucrarile de tip militar sunt reprezentate de construirea Turnului Alb si a Terasei de Artilerie.

Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago