Categories: noutăți

Stiați că sintagmele „Codrii de Aramă” și „Pădurea de Argint” din poezia Călin (file din poveste) a lui Mihai Eminescu nu sunt inventate?

Mulți am învățat la școală poezia lui Mihai Eminescu Călin (file din poveste), dar cred că prea puțini știu că sintagmele celebre „codrii de aramă”, respectiv „pădurea de argint” sunt realmente niște locuri din România, mai exact undeva în județul Neamț în apropiere de Mănăstirea Agapia, sat Văratec.

Fragmentul care a făcut celebru aceste locuri este următorul: “De treci codrii de arama, de departe vezi albind/ S-auzi mandra glasuire a padurii de argint./ Acolo, langa izvoara, iarba pare de omat,/ Flori albastre tremur ude in vazduhul tamaiet;/ Pare ca si trunchii vecinici poarta suflete sub coaja/ Ce suspina printre ramuri cu a glasului lor vraja”. Mihai Eminescu – Calin (file din poveste).

Codrii de Aramă

Codrii de Aramă alcătuiesc o arie protejată de interes național, situată în județul Neamț, pe teritoriul administrativ al comunei Agapia. Aria naturală cu o suprafață de 7 hectare se află în partea central-nordică a județul Neamț, în Depresiunea Neamțului în zona sud-vestică a satului Filioara între acesta și satul Văratec, în apropierea rezervației naturale Pădurea de Argint lângă drumul național DN15G.

Rezervatia Codrii de aramă (vara)

Rezervația este situată la o altitudine de 550-650 metri. Cei mai bătrâni arbori sunt gorunii seculari, dar aici mai puteți găsi peste 300 de specii de plante.

De asemenea în apropiere este și aria naturală (de interes forestier și peisagistic) cunoscută și sub denumirea de „Pădurea de Argint Văratec”, care se află în partea central-nordică a județului Neamț și cea nord-estică a satului Văratec în imediata apropiere a drumului național DN15G (Valea Seacă – Văratec), pe terasa inferioară a pârâului Topolița la altitudinea de 540 metri. Rezervația naturală cu o suprafață de 2 hectare împreună cu rezervația Codrii de Aramă a fost declarată arie protejată în 2000.

Pădurea de Argint reprezintă o zonă împădurită, având rol de protecție pentru specii arboricole de mesteacăn (Betula pendula) secular.

Pe vremea lui Eminescu zona nu era locuită. Pădurea de argint și-a luat numele de la scoarța albă, strălucitoare, a mestecenilor. Codrii de aramă au fost numiti astfel după culoarea de foc, arămie, pe care o au toamna frunzele gorunilor (o varietate de stejar) de pe culmea din apropiere. Cele două rezervații naturale – Pădurea de argint și Codrii de aramă – au avut cândva o suprafața mult mai mare.

Pădurea de Argint

Din păcate azi au mai rămas doar aceste locuri pe care elevii ar trebui să le cunoască înainte de a înghiți pe nemestecate fabulațiile cosmogonice și amoroase din comentariile pe care unii profesori le scriu fără să aibă nici ei habar la ce anume s-a referit … autorul. 🙂

Ciprian Ionescu

View Comments

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

5 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

5 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

6 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

7 zile ago