Știați că singurul lac din lume care își schimbă culoarea în funcție de anotimp se află în România?

Maramureșul nu oferă doar tradiție și bucate alese, ci și splendori ale naturii, unice în lume. Un astfel de exemplu este Lacul albastru, singurul din lume care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. Culoarea poate trece de la albastru-deschis la maro sau verde-smarald. În plus, este singurul lac din Europa care s-a format prin prăbușirea unei galerii de mină în urmă cu mai bine de o sută de ani.

La o aruncătură de băț de orașul Baia Sprie, într-o arie protejată, se întinde una dintre cele mai căutate destinații montane din Maramureș.

Toată lumea îl cunoaşte drept Lacul Albastru (monument al naturii), arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a. Este o rezervaţie naturală de tip hidro-geologic, situată pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie (judeţul MAramureş). Lacul se află la o altitudine de 500 m la poalele Munţilor Gutâi, în apropierea DN18 care leagă municipiul Baia Mare de oraşul Sighetu Marmaţiei.

Lacul Albastru din Maramureş, care a devenit faimos peste tot în lume, este situat pe dealul Minei, la trei kilometri de oraş, unde, potrivit informaţiilor furnizate de către Primăria Baia Sprie, în anul 1920, prin prăbuşirea unei vechi galerii de mină, s-a format un frumos lac artificial. Reziduurile metalice cu abundenţă de ioni de cupru şi sulfat de fier fac ca apa acestui lac să capete, cu timpul, o culoare verzuie. În anumite condiţii meteo şi de luminozitate, aceeaşi apă devine albastră de aici şi denumirea de Lacul Albastru.

Singurul lac din lume care își schimbă culoarea în funcție de anotimp se află în România

Apa e bogată în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină, ce conferă lacului această culoare verde-albăstruie.

Lacul, toamna îşi schimbă culoarea din verde smarald, în maro. Sunt mai multe trasee care duc spre Lacul Albastru şi toate sunt spectaculoase.

Din Baia Sprie avem mai multe trasee care vin la Lacul Albastru, trasee care trec pe lângă lacul albastru şi continuă. Sunt aici mai multe, cam 30 de minute faci din Baia Sprie, dificultate medie” au declarat reprezentanții salvamont din zonă

În luna mai a fiecărui an, autoritățile din Baia Sprie organizează Zilele Lacului Albastru, un eveniment prin care se pune în evidență unicitatea locului.

Zona a fost declarată arie protejată, prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, şi ocupă o suprafaţă de 0,50 hectare. Lacul Albastru înseamnă de fapt o întindere de apă de formă eliptică, cu o adâncime a apei de până la 4 metri. Sunt multe legende despre acest lac. Localnicii susţin că, de fapt, adâncimea lacului este mult mai mare şi ar avea legătură cu Marea Neagră. În plus, în zonă ar fi foarte multe galerii, existând ideea că oraşul Baia Sprie s-ar putea scufunda din cauza acestora.

Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

2 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

3 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago