Spaghete carbonara – care este rețeta originală?

Spaghetele sunt unele dintre cele mai populare mâncăruri la nivel mondial, iar cele carbonara sunt de-a dreptul delicioase. Ușor de preparat și foarte ușor de consumat. La fel de interesantă este denumirea acestui fel de mâncare.

În mod normal, denumirea italiană este „spaghetti alla carbonara”. Spaghete carbonara sau spaghetti alla carbonara sunt același lucru și mâncarea este un deliciu.

Se pare că rețeta spaghetelor carbonara a fost moștenită de la carbonari, muncitorii care făceau cărbuni de lemn în pădurile din Apenini. Din ingrediente simple, aceștia puteau să-și pregătească la locul de muncă (adică în pădurea de unde era extras cărbunele) o mâncare sățioasă și care să le dea acestora caloriile necesare. Totodată, primele spaghete au fost preparate pe cărbuni, de unde ar veni și denumirea mâncării.

Rețete spaghete carbonara

  • Ingrediente:
  • 400 grame de spaghete
  • 200 g costiță afumată
  • 2 ouă
  • 300 ml smântână
  • 50 g parmezan ras
  • 1 cățel usturoi
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

Mod de preparare: Se pune la călit usturoiul în două linguri de ulei de măsline, apoi se adaugă costița până se rumenește. În altă oală se pun spaghetele la fiert. Se bate smântana cu cele două ouă și se adaugă parmezanul ras până când se obține un sos cremos. Acest sos se adaugă peste costiță și se amestecă cu piper și sare după gust. La final, după ce spaghetele au fost fiert, se amestecă cu sosul și pastele carbonara sunt gata de servit. De preferat, cu vin alb.A

Curiozități despre paste

  • În lume, există mai mult de 600 de feluri diferite de paste. Cele mai cunoscute sunt spaghetti, penne, tortelini, tagliatelle, fussili sau linguini;
  • Așa cum era de așteptat, italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume. Dacă un american consumă în medie 10 kilograme de paste pe an, un italian consumă 30 de kilograme de paste la fiecare 365 de zile;
  • Pastele nu s-au consumat cu roșii multă vreme. Roșiile au pătruns în bucătăria italiană abia la finele anilor 1600. Prima rețetă de paste cu suc de roșii datează din anul 1790.
Maria Stefan

View Comments

  • Spaghetele Carbonara NU au smântână și nici usturoi....
    Spaghete, guanciale, ou, pecorino romano, piper. Atât.

    • Eram și eu curios sa văd ce produse vor recomanda pentru autenticele carbonara, și au dat-o-n bara iute de tot. Nu ajung la pecorino romano, fiindcă ma opresc la guanciale. Orice alt înlocuitor al acestuaia, te duce la un înlocuitor al pastelor carbonara. Usturoi, smântână ? In veci.

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

3 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

5 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

6 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

6 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

6 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

o săptămână ago