Cum spuneam și cu alte ocazii băcătăria unei regiuni sau a unei țări poate fi o veritabilă carte de vizită pentru turiști. Un loc este cu atât mai gustat cu cât cel care vine să îl vadă rămâne și cu ceva din gustul acelor locuri. Am ales pentru azi mâncare asiatică, mai exact deliciile pe care le găsești în Singapore.

Sa nu va mire dacă în Singapore veți auzi că bucătaria este o mândrie națională, iar mâncarea o veritabilă obsesie. Din discuțiile pe care le veți avea cu localnicii veți observa, de altfel, că schimbul de rețete sau impresii despre un anumit fel de mâncare sunt subiecte uzuale. Să nu va mire nici dacă veți găsi promovata bucătaria singaporeză in broșurile editate de Oficiul Național de Turism din aceasta țară, pe primul loc, alături de shopping. Doar dacă veți ajunge aici veți înțelege de ce se petrec toate acestea…

Bucătăria singaporeză este, în fapt, un mix al obiceiurilor culinare malaieziene, chinezești, indiene, indoneziene, arabe sau engleze, popoare cu o îndelungată tradiție în arta gătitului. Se stie ca musulmanii nu mănâncă porc, așa cum indienii nu mănâncă vită sau cum chinezii transforma în delicii culinare aproape orice se poate ingurgita. La o prima vedere, pare ca astfel de tabuuri nu ar putea fi niciodată alăturate. Și totuși, în Singapore acest lucru a fost posibil, iar rezultatul este unul mai mult decat spectaculos.

Nu se poate să vizitați Singapore fără să gustați măcar odată Laksa, un fel de mancare unic în lume: tăiței de orez, îmbaiați în sos de curry, la care se adaugă creveți, ouă și carne de pui, sunt serviți pe platouri generoase și la prețuri pentru absolut toate buzunarele. Apoi, nu trebuie ratată nici omleta de stridii, bătută cu faina si garnisită cu frunze de coriandru. Simtiți cum papilele voastre gustative încep deja să tremure? Ei bine, nu este decât începutul.

Laksa

Omleta de stridii

Singaporezii vă asteapta și cu Ikan Bakar – grătar din pisica de mare, înmuiat în sosuri picante și servit pe frunze de bananier; cu – Roți prata:omleta cu orez și nuca de cocos, anșoa, alune, castraveți și carne de pui, toate învelite în frunza de bananier; sau Nasi lemak o veritabilă mândrie națională care include ouă, brânza dulce, ciocolata, durian (un fruct local) si înghețată. Și dacă vi se pare mult, gândiți-vă ca acestea nu reprezinta decât o picatură dintr-un ocean care înseamnă întreaga bucătarie singaporeza.

Ikan Bakar

Nasi lemak

Roti prata

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago