Reputatul arhitect Şerban Sturdza, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, a atras atenţia cu prilejul lansării raportului asupra Patrimoniului Bucureştiului că întreaga listă de clădiri de patrimoniu, pe plan naţional, este în pericol de a fi dizolvată de actualul Guvern, pe motivul că ar fi o „listă întocmită emoţional”.

Arhitectul a afirmat că în acest moment cei doi factori decidenţi asupra statutului unei clădiri istorice, administraţia municipală şi Ministerul Culturii, ignoră vădit lista oficială a clădirilor de patrimoniu, lăsând loc manevrelor imobiliare dictate de anumite interese.

Deşi lista ar trebui să funcţioneze ca un reper pentru eliberarea de avize de demolare, construire, renovare sau modificare a unor clădiri cu valoare istorică, arhitecturală sau culturală, administraţiile locale emit aceste avize pentru imobilele respective spunând că „lista monumentelor istorice a fost o listă emoţională”.

În opinia lui Şerban Sturdza această sintagmă, folosită de autorităţi, se referă la modul superficial în care a fost făcută, imediat după Revoluţie. Atunci, multe dintre clădirile expertizate au fost fie clasate greşit, fie omise total de către experţii evaluatori.

În cazut în care lista va fi dizolvată de către Ministerul Culturii, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România atrage atenţia că vom pica într-o situaţie haotică, asemănătoare cu cea de după Revoluţie, când obiecte de patrimoniu cu o valoare colosală au ieşit din ţară, pierzându-şi urma definitiv.

Sursa: adevarul.ro

Iată un material realizat de Money.ro care trece în revistă cam cum stăm cu patrimoniu, aşa privind peste gard, în România lui 2013.