Categories: de pe globnoutăți

Secretele manuscriselor de la Marea Moartă, descifrate – Qumran, locul secret al legămintelor cu Dumnezeu

Daniel Vainstub, un savant de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, a descoperit că o ceremonie religioasă mistică descrisă în mai multe manuscrise vechi de la Marea Moartă ar putea explica misterele sitului de la Qumran.

Un nou studiu, publicat de cunoscutul arheolog și filolog în periodicul Religions, oferă o nouă interpretare pentru întregul sit de la Qumran. El afirmă că acesta nu a fost o locuință permanentă a esenienilor, ci locul unei adunări religioase anuale, potrivit Haaretz.

”Dacă erați esenian, ați fi fost obligat să veniți o dată pe an la această întâlnire pentru a vă reînnnoi legamântul cu Dumnezeu. Pentru a convoca mii de oameni, aveai nevoie de infrastructută, motiv pentru care îți trebuiea cea mai mare piscină ritualică din țară, cu o piață mare goală. Afirm că această piață este cheia”, a spus dr. Daniel Vainstub de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, israel.

În timpul unei vizite la Qumran, Vainstub a explicat modul în care interpretează situl, pe baza textului din Documentul de la Damasc și din Community Rule, un manuscris care descrie obieceiurile și modul de viață al comunității Yahad, pe care majoritatea cercetătorilor îl asociază cu esenienii.

Pentru savant, piața din sudul sitului arheologic deține rolul principal. Acolo se adunau bărbații acestei comunități o dată pe an, în timpul festivalului Shaviot. Esenienii erau o sectă israelită, dar care nu recunoșteau Templul din Ierusalim sau calendarul ebraic, scutindu-se de pelerinajul de la Ierusalim. În schimb, ei se duceau în deșert.

Au fost găsite la Qumran un sistem neobișnuit de bazine ritualice, două foarte mari, printre cele mai largi din țară, precum și opt mai mici. O comunitate de 20-30 de persoane religioase nu aveau nevoie de atât de multe bazine.

Dar, dacă Qumran era locul de întâlnire anual, în care sute de oameni făceau baie, atunci era logic. Acest lucru explică absența structurilor de locuit și prezența instalațiilor agricole.

Manuscrisele de Marea Moartă au fost descoperite între 1947 și 1956 în peșterile de la Qumran, fiind considerate a fi cea mai importantă descoperire a secolului al XX-lea. Ele au o vechime de 2.000 de ani și au o valoare inestimabilă, conțin cele mai vechi scrieri biblice. În prezent, Manuscrisele de la Marea Moartă, în mare parte, sunt expuse la Muzeul Israelului din Ierusalim.

Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago