Casa boiereasca Costa-Foru, situata pe Dealul Mitropoliei, la 200 de metri de Piata Unirii, este de vanzare la 1,75 de milioane de euro. Conacul a fost deschis periodic publicului pentru evenimente culturale precum expozitii, recitaluri, performence-uri ori tururi ghidate.

Casa este monument istoric de clasa B, construita in anul 1894 dupa proiectul faimosului arhitect francez J.E. D’Alfonce de Saint Omer, la comanda familiei Costa-Foru. Timp de mai multe generatii, familia Costa-Foru avea sa dea personalitati proeminente societatii romanesti, in secolul al XIX-lea si la inceputul secolului XX.

Arhitectura exterioara este tipic frantuzeasca, incadrata de alee din piatra cubica in drumul spre Mitropolie.

Casa are 16 camere si 7 bai, fiind ridicata pe un teren de 492 de metri patrati.

Din 1894 si pana in anul 1935, in casa au locuit Maria Costa-Foru, nepoata bancherului bucurestean Christophi Zerlenti, si Constantin Gh. Costa-Foru, fiul primului rector al Universitatii din Bucuresti, ministrul justitiei din timpul domnitorului Alexandru I. Cuza, impreuna cu copiii lor.

Stilul nobiliar al casei se incadreaza in genul frantuzesc de “hotel particulier” de la sfarsitul secolului XIX, definit de tema ferestrelor colosale de la piano nobile al salonului, accentuate de lucratura decorativa in fier forjat.

Interiorul casei dateaza din epoca anilor 1900, cu modificari la sfarsitul anilor 1930. Stilul dominant este eclectic francez la etajele superioare, iar restructurarea etajelor inferioare arata influente maur-florentine.

Caracteristica principala este reprezentata de spatiul generos si elegant, luminat natural, tavanele decorate cu stucaturi, pardoselile in stil italienesc din gresie cu motive optice si battuto venetian, ancadramentele usilor cu frontoane sculptate, scara principala pardosita cu placi de marmura alba, rampa scarii cu elemente din fier forjat, decorata cu module monograme ce reprezentau initialele Mariei Costa-Foru.

Toate saloanele mari au seminee comandate si executate la Viena, unul dintre ele realizat din marmura neagra, si sobe de cahle, cu caracter de unicat. Sistemul de incalzire este completat de calorifere din otel, conectate la centrala termica.

Casa Costa-Foru a fost deschisa periodic publicului pentru diverse evenimente culturale, precum Noaptea Caselor, si a gazduit alte manifestari: expozitii, performence-uri, tururi ghidate, recitaluri.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago