Se deschide primul Muzeu al Pandemiei din România – un muzeu al obiectelor-emoție donate de public

Pe 22 mai, de la ora 12:00, la Rezidența BRD Scena9 din București se deschide pentru vizitare Identități Fragile – Muzeul Pandemiei, prima expoziție participativă dedicată emoțiilor din pandemie, depozitate în obiecte-poveste care au însoțit publicul în ultimul an.

Identități Fragile – Muzeul Pandemiei este un proiect cultural al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) și a fost conceput ca un experiment muzeal unic în țară, menit să dea o voce emoțiilor personale generate de pandemie prin intermediul obiectelor și a poveștilor lor, primite în urma colectei publice derulate în perioada 15 martie – 15 aprilie 2021.

„Identități Fragile este un pansament emoțional, un exercițiu creativ terapeutic, care pune în scenă o serie de radiografii individuale: poveștile celor care ne-au trimis obiectele. Expoziția îmbină o serie de elemente inedite, din zone creative surprinzătoare și care se îndepărtează de spațiul muzeal convențional. Deși intervenția curatorială este una minimală, iar narativul este unul ghidat de obiectele-poveste primite, putem vorbi despre o adevărată desfășurare de forțe în privința scenografiei, a atenției centrate pe experiența vizitatorului și a modurilor în care este gândită interacțiunea din spațiul de la Rezidența Scena9. Identități Fragile este o expoziție gândită în jurul conceptului de „obiect social” – adică acel artefact la care te uiți nu (doar) pentru semnificația lui artistică sau istorică, ci pentru abilitatea lui de a genera conversații”, declară Andreea Lupu, curator & manager de proiect.

Creată ca o expoziție care nu oferă răspunsuri, dar care stârnește curiozitatea și face loc perspectivei personale a fiecărui vizitator, Identități Fragile prezintă obiecte devenite micro-jurnale, care exprimă noua realitate în care trăim. Sunt obiecte care au depozitat bucurii sau tristeți, care au asigurat conexiunea cu cei dragi, au declanșat amintiri sau noi hobby-uri și care, prin expunerea publică, își continuă misiunea de împărtăși public emoții și istorii personale într-un spațiu comun și de a crea o memorie a unor timpuri fragile.

Expoziția Identități Fragile – Muzeul Pandemiei poate fi vizitată în perioada 22 mai – 4 iulie 2021, la Rezidența BRD Scena 9 (Str. I.L. Caragiale 32). Intrarea este gratuită, dar pentru a putea controla fluxul de vizitatori în condițiile prevederilor legale, este necesară programarea online  în prealabil, la linkul booking.appointy.com/RezidentaBRDScena9

Program de vizitare: Marți – Vineri: 16:00 – 20:00 / Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 20:00.

Maria Stefan

Recent Posts

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

3 zile ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

3 zile ago

Supraturismul aduce taxe noi: „Se caută locurile instagramabile”

Sezonul vacanțelor vine cu noi taxe pe care turiștii trebuie să le plătească, pe lângă…

3 zile ago

Catacombe antice, comori istorice și locuri secrete din Turcia

Turcia este bogată în minuni antice. Aflată între Europa și Asia, această țară a fost în centrul a…

3 zile ago

Noaptea Muzeelor 2024. Anul acesta va avea loc ediția cu numărul 20

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc în data de 18 mai. Manifestarea de anul acesta…

4 zile ago

Marele Hotel Ambasador din Bucureşti, construit în interbelic, a fost vândut

Unul dintre hotelurile emblematice ale Capitalei, cu o suprafaţă totală de 12.600 metri pătraţi, construit…

4 zile ago