Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru consolidarea blocului ARO din Capitală, urmând a fi iniţiate lucrările de expertizare ale imobilului, transmite Agerpres.

„Expertizăm tehnic Blocul ARO, clădire emblematică a Capitalei de pe bulevardul Magheru nr. 12-14, care găzduieşte cinematograful Patria şi care, potrivit unor expertize mai vechi, a fost încadrată în clasa I de Risc Seismic. Construit în 1935, blocul Aro a fost prima clădire modernistă din Capitală, fiind proiectată de arhitectul Horia Creangă. A fost obţinut acordul proprietarilor pentru consolidarea acestei clădiri monument istoric, iar acum Primăria Capitalei, prin Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), iniţiază lucrările de expertizare care vor dura 60 de zile. Următoarea etapă va fi auditul energetic, iar apoi ne vom înscrie în programul Ministerului Dezvoltării pentru obţinerea de fonduri necesare consolidării şi reabilitării”, a scris Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.

Scurt istoric al Blocului ARO

Blocul ARO – Patria este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului București. Clădirea este situată pe Bulevardul Gheorghe Magheru la intersecția cu strada Arthur Verona și are o compoziție volumetrică cu două aripi și un turn masiv, cu regimuri de înălțime inegale. Turnul este construit pe 11 nivele (P+10 etaje), iar cele două aripi au P+7 etaje spre bulevard și P+4 etaje spre stradă. Parterul adăpostește spații comerciale, printre care și fostul Cinema Patria. Blocul ARO este cunoscut și sub numele de Blocul Patria.

Blocul ARO fost prima mare clădire modernistă din București, opera arhitectului Horia Creangă, care a povestit că a conceput proiectul într-o noapte și a fost ridicat pe locul superbei case a lui Alexandru Marghiloman.

Arhitectul Horia Creangă a primit numeroase critici cu privire la plastica acestei clădiri, însă nu a fost afectat de acestea. Construcția rămâne în istorie drept prima realizare a modernismului în arhitectura românească.

Interesant este faptul că aici a concertat ultima dată George Enescu în România și tot aici s-a întrunit ultimul parlament democratic al României, înainte de instaurarea comunismului în țară. A fost redenumit după instaurarea regimului totalitar în cinematograful Patria. Tot în perioada comunistă, a rămas celebru barul de la subsolul cinematografului – Melody – unde aveau loc unele dintre cele mai cunoscute petreceri din tot Bucureștiul.

Alexandra Delgado

Recent Posts

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

49 de minute ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

2 ore ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

3 zile ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

o săptămână ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago