Categories: Curiozități

Schimbarea la Față în tradiția populară

Schimbarea la Față are dată fixă fiind celebrată la data de 6 august. Aceasta face parte din cele 12 praznice împărătești de peste an și are în centru Schimbarea la Față sau Transfigurarea Domnului Iisus Hristos, eveniment relatat de trei evangheliști, Matei, Marcu și Luca.

În satele românești indiferent de zona etnografică, încă se pătrează o serie de obiceiuri, tradiții, superstiții legate de această sărbătoare. În tradiția populară, Schimbarea la Faţă mai poartă numele de Obrejenie sau Pobrejenie, denumire ce provine din limba slavonă și înseamnă „transformare” sau „schimbare”, iar în limba greacă se numește „Metamorphosis” ceea ce înseamnă „transfigurare”, scrie Muzeul Nicolae Minovici, pe pagina de Facebook a instituției.

Se consideră că în această zi de sărbătoare, cerurile se deschid, iar cei aleși pot vedea porțile Raiului. Sărbătoarea Obrejeniei marchează începutul toamnei, din acest motiv apele se răcesc, cerbii le spurcă urinându-se în ele, motiv pentru care scăldatul sau spălatul rufelor la râu este interzis, iar cei care nu respectă această interdicție se spune că vor fi uscați și gălbejiți ca florile.

Fetele care își spală părul în această zi nu o sa mai crească precum iarba care nu mai crește din această zi. Femeile însărcinate care cinstesc acest praznic împărătesc vor avea o naștere ușoară, iar pruncii vor fi sănătoși.

Tot de ordinul superstițiilor, astăzi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat căci așa vei fi tot anul. Oamenii cu patimi, dacă se roagă în această zi se vor vindeca. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi și ploșniț. Se mai spune că, oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, vor muri până la sfârșitul anului.

Fiind începutul toamnei, frunzele încep să se îngălbenească, berzele pleacă, șerpii, sopârlele, insectele întră în pământ. Este ultima zi când plantele mai pot fi recoltate pentru leacuri. În unele zone, în această zi de sărbătoare, se aduc la biserică struguri, care se dau de pomană pentru cei răposați. În această perioadă se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat recoltele.

Dacă în ziua sărbătorii Schimbării la Față vremea este însorită, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, dacă va ploua, toamna va fi una mohorâtă. Tot în tradiția populară se mai spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.

Dacă ai o suferință trupească, o boală este bine să urmărești zborul berzelor, se consideră că așa cum pleacă berzele, tot așa va pleca și suferința ta. Odată cu berzele și rândunelele se pregătesc de plecare, acestea fiind purtate de berze pe spatele lor, ajutându-le în zborul lor. Tot în popor se consideră că toți cei care pleacă astăzi în drumeții se vor rătăci pe drumul de întoarcere și se vor întoarce odată cu berzele.

Autor: Ionuț Banu / Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

Surse:

  • Antoaneta Olteanu – Calendarul tradițiilor populare.
  • Sărbători și obiceiuri, Ed. Enciclopedică, 2001.

Foto sus: „Schimbarea la față a lui Hristos”, de Giovanni Bellini (© Museo Nazionale di Capodimonte, Napoli)

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago