Ţinutul minelor de aur din România impresionează şi astăzi. Rămășițele tunelurilor se văd și în prezent, iar unele au fost sparte de localnici.

Peste 5.000 de oameni munceau în anii ‘90 în centrul minier Barza, aflat în vecinătatea municipiului Brad și a localității Crișcior, Hunedoara.

Centrul minier Barza a fost una dintre cele mai productive exploatări de aur din istoria României. De aici, în ultimul secol și jumătate au fost extrase peste două sute de tone de aur, dar și cantități mari de argint, cupru şi minereuri complexe.

În anii ’50, minele din zona Brad produceau anual 2 – 2,5 tone de aur, scrie Adevarul.

Din satul Crișcior din Hunedoara pornesc drumurile și tunelurile spre cele mai valoroase mine de aur din istoria României. Centrul minier Barza a fost închis în anii 2000.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Sursa foto primaria Crișcior

Minele de aur din Hunedoara a intrat în declin după 1990. Multe zăcăminte erau epuizate, investițiile în retehnologizare au lipsit, utilajele și instalațiile au fost depășite și ele de timp, iar disponibilizările începute în 1997 și legea pensiilor din anul 2001, care prevedea reducerea vârstei de pensionare a minerilor, au grăbit sfârșitul, în numai un deceniu, al marilor exploatări aurifere din zona Bradului.

Centrul minier Barza a fost închis definitiv în anul 2006, iar cele mai multe dintre clădirile sale au fost dezafectate.

Sursa foto primaria Crișcior