Săpături arheologice din Sibiu au scos la iveală zidul celei de-a treia incinte de fortificații a orașului medieval

O echipă de experți a Muzeului Național Brukenthal, condusă de dr. Claudia Urduzia, desfășoară în această perioadă o serie de săpături arheologice în centrul Sibiului, în Parcul Astra, informează Turnul Sfatului.

Cercetarea este prilejuită de intenția Primăriei Sibiu a de a moderniza și reamenaja parcul, arhitectul care se ocupă de proiect luând în considerare chiar posibilitatea de a îngloba în viitorul concept elemente concrete din istoria Sibiului. Cum ar fi vechiul zid, ridicat cu aproape 700 de ani în urmă și demolat în secolul al XIX-lea.

Săpăturile au debutat săptămâna aceasta, iar descoperirile nu au întârziat să apară. Asta pentru istoricii știu deja foarte multe lucruri despre Sibiul medieval și structurile de fortificații edificate de-a lungul secolelor. Cu toate acestea, să scoți la lumina zilei cărămizile și pietrele care compun cea de-a treia incintă de fortificații, construită în secul XIV, întotdeauna reprezintă o oportunitate de neratat pentru orice istoric.

”Nu pot să spun că este neapărat o surpriză, adevărul este că se știu multe lucruri despre fortificațiile Sibiului. Însă ceea ce am descoperit ne ajută să înțelegem mai bine situația reală din teren. Spre exemplu am descoperit ușoare variații față de ce se știa din trecut. Săpături în această zonă a Sibiului au mai fost făcute de domnul Beșliu, undeva la jumătatea anilor 1990. Ceea ce facem noi acum este să colectăm și să adăugăm informații suplimentare”, a explicat pentru Turnul Sfatului dr. Claudia Urduzia, arheolog în cadrul MN Brukenthal.

În șanțurile arheologice făcute în imediata apropiere de strada Ioan Lupaș, dr. Claudia Urduzia a găsit mai multe secțiuni ale zidului care odinioară înconjura Orașul de Sus. Porțiunile studiate zilele acestea ajung până la aproximativ doi metri adâncime și, pe alocuri, sunt îngropate sub gazonul și plantele Parcului Astra până la aproape o jumătate de metru.

Lățimea maximă a zidului cercetată săptămâna aceasta ajunge până la 1,36 metri, însă ea este cu siguranță mai mare de atât, excavațiile permițând accesul utilajelor doar până la marginea carosabilului străzii Ioan Lupaș.

”Cu siguranță, într-o etapă ulterioară, aceste lucrări vor fi aprofundate. Ne-ar plăcea să putem extinde săpăturile mai mult înspre stradă. În această primă fază am fost limitați de aleile parcului, de rădăcinile copacilor – pe care nu am vrut să-i afectăm în niciun fel”, explică arh. Claudia Urduzia.

Un alt detaliu interesant apărut cu ocazia acestei cercetări arheologice îl reprezintă o structură dreptunghiulară, foarte asemănătoare unui mic turn, sau o incintă parte a zidului de apărare. ”Putem spune momentan că avem o amenajare, aproape sigur legată de centura a III-a de fortificații, dar rămâne de aprofundat”, precizează arheologul sibian.

Mai multe imagini regăsiti pe Turnul Sfatului

Cine este curios să vadă cu proprii ochi vechiul zid al cetății Sibiului – care mergea și se unea cu Poarta Cisnădiei din capătul Bulevardului Nicolae Bălcescu de astăzi – poate asista la începutul săptămânii viitoare la desfășurarea săpăturilor. Echipa Muzeului Național Brukenthal continuă lucrările.

”Așteptările mele sunt ca în perioada imediat următoare să putem curăța cât mai bine structura scoasă la iveală și astfel să culegem cât mai multe informații tehnice. Avem în față o bucată palpabilă din istoria Sibiului”, a concluzionat dr. Claudia Urduzia.

Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

7 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

7 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago