Salata de boeuf sau à la rousse – istoria din farfurie

Salata de boeuf este un preparat pe care gospodinele din România îl pregătesc cu ocazia oricărei sărbători sau eveniment. Aceasta salată este atât de gustoasă încât nu există motiv pentru a lipsi de pe masa românilor.

„Boeuf” provine din limba franceză și înseamnă „vită”, însă acest lucru nu înseamnă că este un preparat franțuzesc. Rușii au denumit-o salată Olivier sau salată de iarnă. În urmă cu două secole, rușii din clasele sociale înalte angajau bucătari francezi datorită priceperii și talentului lor în bucătărie.

Cine a inventat salata de boeuf?

Lucien Olivier este considerat inventatorul salatei de boeuf, un cunoscut chef al vremurilor. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acesta a fost invitat să gătească aristocraților ruși și a inaugurat un restaurant din centrul Moscovei, Hérmitage.ARTICOLE RECOMANDATE

Salata de boeuf era cunoscută ca „vânat în maioneză”. Ea conținea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar ca decor se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet. Rețeta era diferită de la un anotimp la altul, motiv pentru care se adăugau alte ingrediente, cum ar fi trufe, piept afumat de raţă sau aspic.

Care este diferența dintre salata de boeuf și salata à la rousse?

În prezent, nu se cunoaște rețeta inițială a salatei lui Lucien Olivier, gospodinele fiind libere să o prepare după gustul fiecăruia. Astfel, românii și moldovenii au denumit salata à la rousse, salata care se prepară în același mod ca cea de boeuf, însă fără carne.

Cum se prepară salata de boeuf?

Ingrediente:

Pentru a prepara salata de boeuf sunt necesare câteva ingrediente de bază. Acestea sunt: carne de pui, vită sau curcan (cantitatea de carne trebuie să fie aproximativ 40% din cantitatea totală de salată), trei-patru morcovi, două rădăcini mari de pătrunjel, cinci-șase cartofi, o ţelină, castraveţi muraţi, maioneză, sare, piper, muștar.

Mod de preparare:

Carnea și legumele se fierb și apoi se lasă deoparte pentru a se răci. Între timp se toacă mărunt castraveții murați și se așează într-un castron. Carnea și legumele răcite se toacă la aceeași dimensiune și se adaugă peste castraveți. Pentru a se omogeniza, se adaugă maioneza și apoi se așează pe platouri și se decorează așa cum a făcut-o marele chef Olivier acum două secole.

Remus Florian

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago