S.O.S Patrimoniu din Oltenia – cazul judeţului Olt

Citind site-ul adevărul.ro am dat peste o relatare a unui blogger care merită toată atenţia şi care ar trebui reprodusă tocmai pentru ca cineva să ia atitudine. Faptul că mulţi dintre aleşii noştri se gândesc mai întâi la buzunarul lor şi apoi la ceea ce trebuie să facă din funcţia pe care o ocupă, este deja un fapt cotidian. Deşi nu ar trebui ca lucrurile să stea astfel, suntem în măsură doar să constatăm.

În trecut am scris despre bisericile din patrimoniu Olteniei, locaşuri de cult care se năruie împreună cu istoria ce o poartă. Azi preluăm în câteva articole diferite relatările lui Marcel Radut Seliste despre ce  se întâmplă în juteţele Olteniei, bogate în patrimoniu turistic şi istoric, dar care în ciuda potenţialului, înregistrează adevărate drame.

Judeţul Olt

Casa ”Hagiescu-Mirişte”, din Caracal, este unul din importantele obiective de patrimoniu cultural din Judeţul Olt aflat în stare de degradare. Cândva sediul Muzeului de Etnografie, clădirea se ruinează şi se apropie vertiginos de distrugere.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Conacul ”Brătăşanu”, din satul Poiana, comuna Radomireşti, clădire care a fost lăsată aproape în paragină, după restituirea către proprietari.

Cula ”Căleţeanu”, din oraşul Piatra-Olt, un alt important obiectiv de patrimoniu al Olteniei, se află într-o stare de avansată deteriorare, cu zidul parţial distrus, cu interiorul aproape nefuncţional şi cu subsolul inundat la fiecare ploaie.

În Judeţul Olt există şi alte clădiri de patrimoniu afectate de degradare, dintre care amintesc: Conacul ”Neamţu” (comuna Pârşcoveni), Conacul ”Pipilie Popescu” (comuna Mihăeşti), Conacul ”Buzescy Darvari” (comuna Strejeşti), precum şi cnacele din Drăghiceni, Curtişoara, Oboga şi Cezieni.

În Slatina, aşa-numitul ”Centru Istoric Slatina” cuprinde imobile de patrimoniu reprezenative care, din păcate, au un aspect inestetic, multe fiind într-o stare avansată de degradare, suferind intervenţii neadecvate asupra arhitecturii exterioare sau interioare (de exemplu, Casa ”Marinescu”, Casa ”Zenovie”, Casa ”Vişinescu”).

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago