Cea mai veche bibliotecă încă funcţională din lume a fost deschisă publicului după 4 ani în care a trecut printr-o serie de lucrări complexe de restaurare. Aceasta a fost restaurată de un arhitect canadian şi păstrează 4.000 de manuscrise, printre care legile Coranului sau descrierea sistemul juridic antic al Islamului.

Situată în Fez, Maroc, biblioteca Al-Qarawiyyin face parte din cea mai veche universitate a lumii, deschisă în 859. Biblioteca a fost renovată în mai multe rânduri, însă în 2012 arhitectul Aziza Chaouni de origine canadiană, a decis să o restaureze. Deschisă în trecut doar mediului academic, universitatea poate fi vizitată în prezent şi de publicul larg.

Al-Qarawiyyin deţine aproximativ 4.000 de manuscrise. Aici se află şi capitolele Coranului, care datează din secolul al IX-lea, scrise în caligrafia kufica, şi cele mai vechi descrieri ale vieţii profetului Mahomed.

Universitatea Al-Qarawiyyin a fost fondată de Fatima El-Fihriya în anul 859 – în perioada în care a fost inventată şi algebra. În prezent, instituţia păstreză diploma primită de către aceasta, drept recunoştinţă pentru sprijinul oferit.

Astăzi, dupa renovarea ce a durat patru ani, vizitatorii pot admira fântânile şi textele din bibilotecă, multe dintre ele fiind opere religioase originale.

646x404

Interiorul este o combinaţie uimitoare de mozaicuri şi arcade albe. Desigur, cea mai veche bibliotecă din lume are şi o sală de lectură.

Abdelfattah Bougchouf este cel care are grijă de impresionanta colecţie. Este responsabilitatea lui să se asigure că acestea sunt îngrijite şi tratate în mod corespunzător. Aici se află “Muqadimmah” în original, un faimos text scris în secolul al XIV-lea de istoricul nord-african Ibn Khaldun. Tot aici se află şi un manuscris care detaliază sistemul juridic antic al Islamului.

627x0

Lucrarea cea mai preţuită din bibliotecă este un Coran care datează din secolul al IX-lea, în starea sa originală. Este cea mai veche lucrare din întreaga colecţie.