Categories: pe la noi

România va avea o nouă „Transalpina”. Un drum spectaculos se redeschide după 40 de ani

Țara noastră este recunoscută pentru zonele pitorești din vârful munților și pentru serpentinele care te conduc până în acele locuri de neuitat. Până acum, Transfăgărășan și Transalpina erau cele frumoase, însă un nou drum urmează să fie dat în funcțiune și să concureze cu primele două.

România va avea un nou drum similar cu cel din Transalpina

După o așteptare de mai bine de patru decenii, România va avea un nou drum similar cu cel din Transalpina, spune Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Tronsonul de 11,3 kilometri al drumului județean Dieci-Dezna, care nu a beneficiat de intervenții semnificative în ultimii 40 de ani, ar putea deveni asemănător cu celebrul drum din Munții Parâng.

Astfel, prin drumul județean Dieci – Dezna, Consiliul Județean Arad planifică legarea stațiunii Moneasa de DN7 Arad – Deva, printr-o scurtătură care va pune în valoarea zona montană a județului. Proiectul vine în completarea drumului județean Julița – Mădrigești, tronson lung de 29 km.

Transfagarasan

Finanțare locală de peste 4 milioane de euro

Anul trecut, Consiliul Județean Arad a inițiat un proiect de modernizare a drumului Dieci-Dezna, cu o finanțare de peste 4 milioane de euro, asigurată din fondurile proprii ale instituției.

„De la Julița până la Dezna, avem în vedere crearea unui drum similar cu Transalpina, dar cu importanță la nivel județean, într-o zonă poate chiar mai pitorească. La prima vedere, acest proiect poate ridica unele întrebări în privința oportunității, având în vedere că drumul traversează comunități mici și izolate.

Cu toate acestea, tocmai datorită caracterului modest al acestor comunități, există nevoia de a dezvolta o legătură rutieră care să valorifice ecosistemul și să faciliteze mobilitatea locuitorilor din zonă către zonele industriale ale județului.

Această mobilitate nu doar că va ajuta locuitorii din comunitățile periferice ale Aradului să acceseze mai ușor locuri de muncă, ci va contribui, de asemenea, la combaterea depopulării acestor mici comunități de-a lungul traseului”, a declarat Cionca.

Transfăgărășanul a fost inclus în Top 10 cele mai frumoase drumuri de pe planetă. Topul a fost realizat de către Zarpa News, iar alături de Transfăgărășan s-au mai aflat drumuri spectaculoase din S.U.A., Italia, Norvegia, Argentina, Islanda, Noua Zeelandă, Pakistan și Africa de Sud.

Alexandra Delgado

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago