Categories: CĂRŢI

Roman semi-epistolar: TATĂL MEU, IOSIF

În a doua jumătate a anilor 70, un grup de tineri – cunoscuţi azi drept „Grup Canal 77” – s-au opus regimului ceauşist, pe care îl acuzau de nerespectarea drepturilor omului.

Inspiraţi de Paul Goma, aceştia îi vor trimite o scrisoare lui Nicolae Ceauşescu, vor organiza diverse forme şi formule de protest care vor culmina cu arestarea lor şi trimiterea la Canal, respectiv şantierul Canalului Dunăre-Marea Neagră. După o serie de peripeţii, şi intervenţia in extremis a preşedintelui american de la acea vreme Jimmy Carter, au fost lăsaţi să plece în străinătate. Aceşti tineri erau: Radu Negrescu-Suțu, Raymond Păunescu, Nicolae Windisch, Ion Marinescu şi Iosif Dan Niţă, tatăl meu.

Eu şi sora mea geamănă ne-am născut în 1975, rod al unei relaţii scurte (îmi e greu să o numesc aventură, fiindcă nu acesta e cuvântul care ar acoperi tot adevărul) între părinţii noştri, ambii recepţioneri la Hotelul Parc din Bucureşti. Abia în timp am aflat că tatăl meu era şi la acel moment (şi va rămâne până la moartea sa, în 1994) un bărbat căsătorit. Mai multe detalii se găsesc la un simplu search pe google. În timpul protestelor şi arestării tatălui meu  dar şi după plecarea lui definitivă din ţară, mama a fost hăituită de Securitate şi a suportat consecinţele „înhăitării” cu un duşman al regimului. Iar noi, copiii, am purtat până în decembrie 1989 stigmatul progeniturilor unui fugar.

Nu mi-am cunoscut tatăl. Toată copilăria am fost stăpânită de două sentimente: ura faţă de Ceauşescu şi dorul de tatăl meu despre care ştiam de la mama că era un erou. Şi, în plus, îşi împlinise visul – trăia în patria libertăţii: SUA. Tatăl meu, Iosif este povestea acestei dureroase dualităţi: ura faţă de Tatăl Naţiunii şi dorul de tatăl meu pe care Marele Părinte mi l-a răpit. Am ales formula epistolară pentru că obişnuiam să fac asta: până la 14 ani am vorbit cu tata în gând şi m-am rugat Tatălui Nostru al tuturor să mi-l aducă acasă. Ceea ce nu s-a întâmplat. Poate nu am meritat.

Această carte este în egală măsură povestea unei neîmpliniri, radiografia unui regim crud, opresiv şi nemilos mai ales cu cei inocenţi dar şi o pledoarie pentru ne-uitare şi pentru dragoste, cea care vindecă, cea care întreţine speranţa, cea care topeşte cortine de fier. (autoarea)

Cristian

Recent Posts

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

3 zile ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

3 zile ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

4 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

4 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

4 zile ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

o săptămână ago