Risc maxim! Topul celor mai periculoase locuri din lume

Dacă anumite locuri incită curiozitatea turistică chiar şi prin fiorii pe care ţii dă privind fotografii de acolo sau citând istoria lor, altele în schimb sunt de-a dreptul de evitat. Lansarea pe piaţă la începutul verii a unui film horror despre Cernobîl, ne face să ne gândim care ar fi locurile în care nu este indicat să mergi.

Paradoxal, locul fostei explozii nucleare îţi dă fiori şi îţi ameninţă viaţa prin expunerea la radiaţii, dar senzaţia de frică nu primează aici. Poate fi inclus, aşa cum am făcut-o deja într-un top al celor mai sinistre locuri, dar oraşe precum Groznâi sau Mogadiscio sunt de sute de ori mai periculoase decât Cernobâlul.

Viaţa în astfel de oraşe, care au fost teatrul unor războaie extrem de sângeroase, este un infern. Sărăcia este foarte mare iar rata criminalităţii, uriaşă. Există şi zone în care natura şi-a făcut de cap, iar viaţa locuitorilor este un infern. Fiecare oraş în sine are lucrurile sale mai puţin ştiute şi pericolele sale ascunse, însă în acest demers al nostru vom căuta locuri unde nu se poate trăi.

Primul în acest top este oraşul fantomă, Kantubek, din Insula Renaşterii (Uzbekistan), din Marea Aral, este un dezastru ecologic. Iniţial s-a dezvoltat ca un orășel pescăresc (vechea denumirea era Rîbacii Poseolok). După Al Doilea Război Mondial devine, datorită izolării sale, unul din centrele cercetărilor privind armele biologice în URSS. Pentru dezactivarea fostelor laboratoare, guvernul american a alocat în ultimii ani mai multe milioane de dolari. Totuşi locul este contaminat cu substanţe toxice, care au pârjolit terenurile. Spre exemplu în 2002 SUA a finaţat cu 5.000.000 experimentul unui cercetător american care a reuşit să neutralizeze circa 200 de tone de antrax în acest loc.

Port au Prince (Haiti) a fost devastat de un cutremur în 2010, după care holera a făcut ravagii printre supravieţuitori. Acest oraş, cândva o destinaţie turistică, se află sub stăpânirea bandelor înarmate, care patrulează pe străzi. Rata criminalităţii este de 6 ori mai mare decât în 2007. Înainte de cutremur, oraşul era cel mai mare din Haiti, apropiindu-se de 1.000.000 de locuitori. Seismul a dus la decesul a aproape un sfert dintre acestia.  Deşi un oraş cu o istorie ce se întinde pe aproape 300 de ani, azi nu mai poate fi vizitat. Multe din clădirile simbol sunt în ruină, iar teama este stăpână peste oraşul sărăcit.

Ciudad Juarez (Mexic) este un loc unic. Crimele şi formele abominabile în care acestea se petrec depăşesc orice imaginaţie. Aici nu e suficient să omori un om, ci moartea lui trebuie să fie în cel mai sadic mod cu putinţă un exemplu pentru ceilalţi. Aici este teatru de război între cartelurile de droguri, iar răpirile şi asasinatele sunt la ordinea zilei. Statisticile arată că în perioada 1993-2003 peste 4.000 de femei au fost ucise la Juarez. Dar dincolo de aceasta, oraşul aflat la graniţa cu SUA, deţine cele mai negre recorduri: potrivit statisticilor, în anul 2009 au avut loc aici 2.660 de omucideri, iar 2010 a fost anul cel mai sângeros din istoria sa, cu 3.111 de oameni ucişi în violenţele dintre carteluri. Într-o singură zi, în 15 august 2010, au avut loc 14 asasinate. Ani la rândul oraşul a depăşit chiar localităţi aflate în război de pe glob în ceea ce priveşte rata criminalităţii.

Homs (Siria), odinioară unul dintre cele mai vizitate oraşe din Siria, aproape a fost ras de pe faţa pământului de Forţele Armate Siriene în urma protestelor din 2011. Oraşul are multe de arătat turiştilor printre aceste obiective numărându-se Cetatea Cavalerilor Ospitalieri, aflată în apropiere. Însă după aceste evenimente din 2011 când urbea a fost epicentrul violenţelor din Siria, îndreptate împotriva conducerii ţării, totul este distrus şi dezolant.

Groznâi (Cecenia) are o lungă istorie a violenţelor. Fondat ca un avanpost al armatelor ruse în Caucaz, oraşul odinioară unul dintre cele mai frumoase din regiune a rămas, după războiul cu Rusia, în sărăcie, iar crima organizată este la cote înalte. În ultimii 10 ani lucrurile au început să se mai reconstruiască, dar încă sunt departe de situaţia de dinainte de război. În plus, răpirea turiştilor străini este una dintre practicile favorite, în zonă.

Mogadishu sau Mogadicio este cel mai mare oraş din Somalia şi capitală a acestei ţări. Cu o istorie de sute de ani, oraşul, ce are astăzi o neagră reputaţie, s-a dovedit a fi de-a lungul vremii un reper în această parte a lumii. Localizat pe regiunea de coasta Benadir din Oceanul Indian,orașul servește ca important port maritim de-a lungul secolelor.Totuşii ultimii 40 de ani au fost marcaţi de regimuri totalitare şi de războie civile. Nici intervenţiile străine nu au reuşit să pună capăt situaţiei tragice de aici.Locuitorii dinMogadiscio  au trăit decenii la rând, până în 2006, sub teroarea dictaturii, dar şi azi suferă de boli şi foamete.

Atolul Bikini (Insulele Marshall) a fost locul în care au fost testate numeroase bombe nucleare. În 2010 UNESCO a înscris atolul Bikini pe lista sa. Acolo nu se poate locui deşi înainte de experimente se putea face acest lucru.SUA a  încercat să declare zona locuibilă, dar cei aduşi aici după ce îşi petreceau o perioadă aici se observa în corpul lor substanţe radioactive. Insula a fost ulterior declarată ca nelocuibilă.

Dallol (Etiopia) este considerat cel mai fierbinte loc de pe Terra, cu o temperatură medie anuală de 34 de grade Celsius. Dallol este, de asemenea, unul din cele mai îndepărtate locuri de pe Pământ. Nu există drumuri, singurul serviciu de transport regulat este asigurat de caravanele cu cămile, care se deplasează în zonă pentru a colecta sare. În istorie aici a existat chiar şi o cale fereată ce ajuta la trasportul sării şi a celorlalte minerale , precum silvina. În prezent aici se mai găsesc şi nişte construcţii toate ridicate din sare.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago