Categories: de pe globnoutăți

Revitalizarea Luvrului, lecții pentru muzeele noastre! Muzeul a pierdut 7 milioane de vizitatori pe an din cauza pandemiei

​Laurence des Cars, prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte-director general al muzeului Luvru, are planuri mari prin care  să redea farmecul ”celui mai frumos muzeu din lume”. Cum? Prin valorizarea colecțiilor, deschiderea unor noi căi de acces și program de vizitare prelungit. În plus, va fi inclus în fiecare expoziţie un parcurs destinat copiilor.

”Îmi doresc ca toată lumea să redescopere Luvrul”, a spus Laurence des Cars cu prilejul primei întâlniri cu presa, la şase luni de la instalarea în funcţie.

Muzeul Luvru, care deţine ”Gioconda”, de Leonardo da Vinci printre alte 37.000 de opere de artă, era vizitat de aproape 10 milioane de persoane anual înaintea pandemiei. În 2021, când a și fost închis aproape o jumătate de an din cauza crizei sanitare, doar 3 milioane de vizitatori i-au mai trecut pragul. 61% au fost francezi, majoritatea din Paris şi regiunea limitrofă.

”Îmi doresc să-i redau farmecul, este cel mai frumos muzeu din lume, este datoria noastră să fim creativi, inventivi, păstrând respectul pentru amplasament şi istoria extraordinară a colecţiilor sale, pe care să ştim să le interogăm astfel încât să se adreseze unui public cât mai divers”, a precizat directoarea citată de AFP, preluată de Agerpres.

Ce îi lipsește Luvrului?

”Luvrul trebuie să transmită un mesaj singular, reflectare a istoriei sale (…). Ceea ce îi lipseşte, este legătura dintre capitole. Ideea este de a conecta operele, de a face legături între ele”, a subliniat Laurence des Cars.

În spiritul acestei idei, noua directoare a lansat şantierul unui viitor departament de arte bizantine şi ale creştinătăţii din Orient, care va constitui al nouălea departament al muzeului alături de cele consacrate antichităţilor romane-greceşti-etrusce, egiptene, orientale, departamentului de picturi, sculpturi, obiecte de artă, arte grafice şi arte ale Islamului.

Pe agenda noii directoare se mai află şi ”reîntoarcerea marilor expoziţii tematice” în colaborare cu alte muzee europene şi transformarea ”pavilionului sesiunilor”, care adăposteşte opere africane, dar este mai ”puţin frecventat întrucât se află la finalul circuitului”.

În ceea ce priveşte accesul publicului, aceasta doreşte să sporească numărul intrărilor în Luvru, de pe toate laturile – în locul unei singure intrări principale – pentru a ”reechilibra şi a fluidiza vizita pe tot ansamblul clădirii, reactivând extraordinara aripă Sully şi curtea pătrată, neglijată de vizitatori”.

Un parcurs destinat copiilor va fi inclus în fiecare expoziţie, în mijlocul celui dedicat adulţilor, a mai spus Laurence des Cars, care a condus timp de patru ani Muzeul Orsay, unde s-a ocupat de proiecte destinate accesului publicului tânăr.

Iar pentru a oferi publicului timpul necesar realizării vizitei, noua directoare doreşte ”prelungirea programului de vizitare până la sfârşitul zilei”.

Despre Luvru

Muzeul Luvru este unul dintre cele mai importante muzee din lume și cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța.

Din cei 210.000 m2, 60.600 m2 sunt destinați expozițiilor.

Deschiderea oficială a muzeului parizian a avut loc pe 10 august 1793, cu expoziţia a 537 de tablouri, majoritatea provenite din colecţia regală sau colecțiile bisericilor franceze. 

Astăzi, colecţia de la Luvru cuprinde circa 35.000 de opere de artă, împărţite în 8 departamente: Antichităţi Egiptene, Orientale, Greceşti, Etrusce şi Romane; artă islamică; sculptură; arte decorative; pictură; desene şi gravuri.

Printre piesele cele mai celebre expuse la Luvru se numără: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci și Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix.

Luvru a fost cel mai vizitat muzeu din lume în 2018. Biletul de intrare costă 17 euro. Este obligatorie prezentarea pașaportul vaccinal la intrare.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago