În prag de sărbători, prepararea sarmalelor este un adevărat ritual în fiecare casă, iar orice gospodină are propriile secrete. Sarmalele sunt printre cele mai apreciate mâncăruri de la noi din țară, însă puțini știu că acestea au origini turcești. În urmă cu mai bine de 120 de ani, sarmalele se preparau într-un mod cu totul diferit. Iată reţeta originală de sarmale!

Care este reţeta originală de sarmale

Sarmalele sunt preferatele românilor, așa că sunt puțini cei care refuză o porție de sarmale aburinde, cu mămăligă și smântână. În prag de sărbători, gospodinele pregătesc oalele de sarmale pentru a-și aștepta rudele și invitații. Deși mulți cred că sarmalele sunt un preparat tradițional românesc, în realitate, ele își au rădăcinile în Imperiul Otoman, încă de acum mai bine de 100 de ani. În plus, cuvântul sarma provine din limba turcă ‘sarmak’ și este tradus prin ‘a înveli, înfășura’.

Pentru a le prepara, sarmalele nu au deloc o rețetă complicată la bază, însă de-a lungul timpului, acest preparat delicios a suferit mici modificări. De precizat că sarmalele se gătesc din Orientul Mijlociu până în Balcani și Europa Centrală, dar fiecare rețetă e diferită.

Preparatul original conținea smântână

Delicioasele sarmale gătite în foi de varză acră sau dulce se regăsesc într-un volum de bucate publicat în urmă cu mai bine de 120 de ani. Volumul intitulat ‘Bucătăria modernă cu o introducere despre hygiena bucătăriei’ a fost tipărit în 1881 la Editura Librăriei Soceco&Comp.

Atunci, rețeta sarmalelor în foi de varză murată era oarecum diferită, pentru că se folosea un ingredient special la prepararea lor. Compoziția sarmalelor conținea smântână.

„Facem umplutură din carne de porc tocată mărunt, ceapă şi orez nefiert şi presărăm umplutura cu piper. Luăm în urmă o căpăţână de varză acră, îi desfacem frunzele, punem câte o lingură-două de umplutură pe fiecare şi facem sarmalele, în mărime aleasă după plac apoi le punem într-o cratiţă ori într-o oală, turnăm zeamă de varză peste ele şi le lăsăm să fiarbă în vas acoperit şi la foc bun timp de un ceas. La sfârşit dregem mâncarea cu smântână”.

Nu erau fierte, ci coapte

În ceea ce privește sarmalele cu varză dulce, rețeta era alta. După ce compoziția era pusă în foile de varză, sarmalele erau unse cu unt smântână, iar peste ele se presăra pesmet. De asemenea, ele nu erau fierte în oală, ci coapte la cuptorul de lut.

„Tăiem căpăţâna de varză în două, o fierbem, o scoatem din apă, îi desfacem frunzele, apoi facem o umplutură din carne de viţel şi de porc, cu frunzele înmuiate în lapte, piper şi sare. Punem umplutura pe frunzele întinse, facem sarmalele, le punem în cratiţă, dăm peste ele unt şi smântână, le presărăm cu pesmet şi le coacem la cuptor”, se arată în cartea ‘Bucătăria modernă cu o introducere despre hygiena bucătăriei’.

La restaurantele din străinătate, preparatele asemănătoare cu sarmalele sunt dolma, gołąbki sau holishkes și le găsim sub denumirea de „cabbage rolls”.