Într-un reportaj BBC, jurnalistul Stephen McGrath vizitează satele săseşti din Transilvania, discutând cu ultimii locuitori şi relevând importanţa unei moşteniri culturale unice.

Reportajul BBC aminteşte istoria îndelungată a saşilor în Transilvania. Ajunşi pentru prima oară aici în secolul al XII-lea, jurnalistul BBC observă că aceştia „au lăsat o amprentă de neşters asupra regiunii”, dar comunităţile au fost decimate, în ultimele decenii, „de una dintre cele mai mari migraţii etnice din istoria Europei”. Amintind de experienţa acestora sub regimul lui Ceauşescu, când saşii au fost vânduţi Germaniei de Vest, şi de exodul masiv care a avut loc imediat după Revoluţia din 1989, reportajul BBC descrie o moştenire culturală unică şi eforturile comunităţii săseşti încă prezente în România s-o păstreze.  

Vizitând satul Malancrav, a cărui populaţie de 120 de persoane îl face cel mai mare sat săsesc din Transilvania, jurnalistul BBC discută cu Hildegard Linzing, îngrijitoarea bisericii locale. „S-au schimbat foarte multe în comunitatea noastră”, spune acesta. „A fost foarte greu la început, când vecinii noştri au început să plece – cel mai greu a fost când cei mai buni prieteni ai mei au plecat”. Linzing explică decizia ei de a rămâne în Malancrav, alături de cei care erau prea bătrâni pentru a-şi părăsi locurile în care au trăit, precum şi simţul unei tradiţii importante care animă în continuarea comunităţile de saşi. „Vrem să dăm mai departe tradiţiile noastre celor care vin după noi pentru că e ceva frumos.

Noi am preluat tradiţiile de la părinţi şi bunici”. Un fenomen atent urmărit de jurnalistul BBC este cel al întoarcerii unor tineri în aceste comunităţi, precum Marlene Stanciu şi Alex Herberth, care, după ani de călătorii, s-au mutat în satul Cincu, locul în care au locuit bunicii femeii, şi „readuc la viaţă tradiţii şi meşteşuguri pierdute”. Aceştia predau tehnici de restaurare şi tâmplărie tradiţionale celor care lucrează în construcţii, sperând să salveze ”bogata moştenire arhitecturală a  comunităţii”. 

Vizita în localitatea Cincu îi arată jurnalistului BBC un complex arhitectural – o biserica fortificată, casa parohială, vechea şcoală şi alte locuinţe specifice saşilor – restaurat de Carmen Schuster, plecată în Germania de Vest în 1984, dar reîntoarsă în satul natal. „Trebuie făcut ceva cu această moştenire, trebuie păstrată, arătată altor oameni, mai ales turiştilor. În 10-20 de ani, poate fi un model sustenabil”, spune aceasta. „Avem o datorie să facem ceva – dacă nu acţionăm, totul va fi pierdut”.